latinica  ћирилица
26/11/2015 |  13:09 | Аутор: СРНА

Дачић: Београд ће бити дипломатска пријестоница

Мининстар спољних послова Србије Ивица Дачић Дачић изјавио је да ће Београд током одржавања министарског самита ОЕБС-а у Београду, 3. и 4. децембра, бити дипломатска пријестоница Европе и да са скупа очекује доношење неколико важних политичких одлука.
Ивица Дачић - прес - Фото: ТАНЈУГ
Ивица Дачић - пресФото: ТАНЈУГ

Дачић је, након обиласка београдске "Арене" гдје ће скуп бити одржан, рекао новинарима да је планирано доношење неколико важних одлука у вези са борбом против тероризма и мигрантском кризом, као и неколико политичких декларација, али да ће процес усаглашавања трајати до самог дана одлучивања.

Скупу ће се у четвртак, 3. децембра, на отварању, обратити премијер Србије Александар Вучић, са којим ће страни државници, независно од скупа, имати низ билатералних сусрета, као и са предсједником Србије Томиславом Николићем.

Дачић је рекао да је скуп у Београду завршни догађај пресједавања Србије ОЕБС-ом и навео да ће на конференцији учествовати 57 земаља и 11 земаља партнера медитеранских и азијских земаља, као и да ће бити више од 40 министара спољих послова.

Он је додао да су долазак најавили и шеф руске дипломатије Сергеј Лавров, амерички државни секретар Џон Кери, високи представик ЕУ Федерика Могерини, као и генерали секретар Савјета Европе.

Дачић је рекао да не зна да ли ће се на маргинама скупа билатерално састати Лавров и Кери, јер то је ствар договора њихових делегација, додајући да ће се њих двојица, свакако, срести на скупу.

Према његовим ријечима, Могеринијева је најавила да ће разговарати са Лавровим о борби против тероризма, а на скупу ће се први пут у Београду срести шефови дипломатије Русије и Турске, након инцидента са авионом.

"Ми смо веома задовољи и поздрављамо одлуку да на тако високом нивоу учествују САД и Русија", рекао је Дачић и навео да је сљедећи предсједавајући ОЕБС-а Њемачка.

Очекује се да ће бити више од 1.000 званичних представника, чланова делегација.

Предсједавајући ОЕБС-а Дачић рекао је да отказивње скупа из безбједносних разлога није ни разматрано и додао да је за то потребна одлука Савјета министара, која се доноси консензусом.

Када је ријечо безбједности, Дачић је изразио увјерење да ће она бити на највишем могућем нивоу, не само због ситуације у свијету, него и због тога што Србија том скупу даје веома висок третман у безбједносном аспекту.

Он је додао да ће сваки шеф делегације имати посебну пратњу, обезбијеђен
превоз и обезбјеђење и да ће скуп сигурно захтијевати учешће великог броја припадника безбједносих служби у самој "Арени", али и у хотелима гдје ће спавати гости.

Дачић је оцијенио да је Србија током предсједавања ОЕБС-ом показала да може да управља предсједавањем у једној веома тешкој години, у којој је ОЕБС суочен са тешким изазовима - од украјинске кризе, до тероризма и мигрантске кризе.

Он је додао да је Србија све изненадила и показала да може бити објективан и поштен посредник и преговарач, као и да може помоћи у рјешавању конфликата, те навео примјер Украјине, "гдје је ситуација много релаксиранија него пре годину дана".

Дачић је рекао да Србија, као земља домаћин, сноси све трошкове скупа, који износе око 360 милиона динара /око три милиона евра/, док је секретаријат ОЕБС-а обезбиједио 500.000 евра, а разна предузећа су обезбиједила и донације, као што су "бе-ем-ве" блиндирана возила, Кореја смарт телевизоре, НИС гориво, "Књаз Милош" воду...

За потребе превоза шефова делегација биће обезбијеђено 75 лимузина, од чега један дио из донација, а дио од државних предузећа, делегације ће бити смјештене у 19 хотела, и свака земља ће сносити трошкове за своју делегацију, док ће Србија платити смјештај само шефовима делегација.

Србија ће обезбиједити око 2.000 оброка током трајања скупа, а у четвртак, 3. децембра биће организован пријем за делегате у згради Скупштине Србије.

За праћење скупа акредитовано је 115 редакције и више од 500 представника медија.

"Ово је добра прилика да се Србија прикаже у лепом светлу, за разлику од претходих деценија, када је представљана у негативим стварима", рекао је Дачић.