latinica  ћирилица
26/11/2015 |  11:52 ⇒ 11:53 | Аутор: ТАНЈУГ

Кремљ: Још чекамо разумно објашњење од Анкаре

Русија и даље чека разумно објашњење од званичне Анкаре за обарање руског војног авиона изнад турско-сиријске границе прије два дана, изјавио је данас портпарол Кремља Дмитриј Песков.
Дмитриј Песков - Фото: архив
Дмитриј ПесковФото: архив

"И даље чекамо на реалистично објашњење од турске стране", рекао је Песков на конференцији за штампу у Москви, а пренио је Ројтерс.
 "Јасно је да ће поправљање огромне штете по билатералне односе између Русије и Турске представљати екстремно тежак задатак", додао је.
 Турска је прије два дана оборила руски војни авион на граници са Сиријом зато што је, како тврди турска војска, повриједио ваздушни простор Турске иако је више пута упозорен, док руско Министарство одбране истиче да руски авион није нарушио турски ваздушни простор.
 Руско Министарство пољопривреде је јутрос појачало контролу увоза хране и пољопривредних производа из Турске, али упркос томе, Русија не разматра увођење санкција или ембарга на увоз турске хране, истакао је Песков.
 "Не уводимо ембарго. Ова ограничења су данас уведена због појачане опасности од различитих манифестација екстремизма. Наравно да су уведене додатне мјере контроле. То је разумљиво, посебно имајући у виду непредвидљиве поступке Републике Турске", навео је Песков
 Портпарол Кремља је навео и да Руско-турски самит, заказан за 15. децембра у Санкт Петербургу, још није званично отказан.
 "Самит за сада није отказан, али су се појавила многа питања везано за одржавање тог догађаја. Међутим, наглашавам да он још није званично отказан", рекао је Песков.