latinica  ћирилица
26/11/2015 |  11:10 ⇒ 11:17 | Аутор: Б92

ЕОДМ први пут о масакру у Батаклану

Чланови бенда Eagles of Death Metal описали су детаље терористичког напада у дворани Батаклан у Паризу, у којој је током њиховог концерта убијено 89 људи.
Чланови бенда "Eagles of Death Metall" (Фото: Vice) -
Чланови бенда "Eagles of Death Metall" (Фото: Vice)

У потресном разговору фронтмен Џеси Хјуз и остали чланови америчког бенда говоре о томе како су преживјели напад, као и о жртвама терориста.

"Разлог зашто је било толико мртвих је то што људи нису жељели да оставе своје пријатеље. Толико је било оних који су својим тијелима штитили пријатеље и вољене", рекао је Џеси Хјуз.

Хјуз, гитариста Иден Галиндо и бубњар Џулијан Дорио су први рафал избјегли тако што су се сакрили на бини - иза бубњева и завјесе.

"Оно што ме је прво шокирало је то што је напад био гласнији од нас. Ми смо веома гласан рок бенд. Тешко је надјачати нас, али су први пуцњи били толико гласни да сам одмах знао да нешто није у реду", рекао је Дорио.

Бенд се на позив једног од чланова екипе упутио ка гардероби у тренутку када је терориста мијењао оквир са муницијом. Тада се Хјуз нашао очи у очи са нападачем. Како каже, када се терориста окретао, цијев његове пушке закачила је довратак, што је омогућило Хјузу и групи људи да побјегну низ једне степенице.

"Коначно смо нашли излаз и стигли до улице. Било је још много људи који су јурили ка излазима, али је било и оних који нису бјежали. Људи просто нису знали шта да раде", рекао је Хјуз.

Са бендом није басиста Мет Мекџанкинс, који се у први мах сакрио иза миксете, а затим је са групом људи завршио у соби без излаза у бекстејџу.

"Морао сам да донесем одлуку, да ли да заиста претрчавам цијелу бину или да одем у ту собу и да се надам најбољем", рекао је Мекџанкинс.

Та група је покушала да се забарикадира столицама, многи били рањени, а у целом хаосу је пукла и водоводна цев па се просторија испуњавала водом.

"Пуцњи су бивали све ближи. Трајало је 10-15 минута, а онда је стало. Осјетили смо олакшање, али је убрзо поново почело. Чула се и експлозија која је затресла читаву зграду. Касније смо сазнали да је у питању бомбаш самоубица", рекао је Мекџанкинс.

Тонац Шон Лондон је рекао да се у минутима прије напада атмосфера на концерту загријала.

"Клинци су се супер забављали. А онда су двојица нападача ушла кроз врата и почела да пуцају по људима. И даље нисам скочио у заклон када је један од њих окренуо пушку ка мени и запуцао. Промашио ме је и погодио моју миксету. Тада сам се бацио на земљу, а чуо сам како виче 'Алаху акбар'", рекао је Лондон.

Чланови бенда послије свега кажу да ће се вратити у Париз.

"Једва чекам да се вратим у Париз. Хоћу да свирам. Хоћу да будемо први бенд у Батаклану када се поново отвори. Наши пријатељи су отишли тамо да слушају рок енд рол и умрли су. Желим да идем тамо и да живи", рекао је Хјуз и поручио да ће бенд у част жртава завршити турнеју.

Цијели интервју на Vice.com