latinica  ћирилица
26/11/2015 |  09:08 ⇒ 10:37 | Аутор: СРНА

Пендеш: Нема адекватне безбједносне и полицијске координације

Министар одбране БиХ Марина Пендеш оцијенила је да је недавни терористички напад у сарајевском насељу Рајловац, у којем су убијена двојца војника, показао да међу безбједносним и полицијским агенцијама у БиХ не постоји адекватна координација.
Марина Пендеш     (Фото:bportal.ba) -
Марина Пендеш (Фото:bportal.ba)

Она сматра да препоруке Савјета министара БиХ, које до краја мјесеца треба да буду достављене парламенту БиХ у вези са рјешавањем безбједносних проблема, треба да укажу на то како да се превентивно дјелује, али и како ефикасно санкционисати лица која доприносе подизању тензија, а поготово када је рјеч о тероризму.

Пендешева је за "Еуроблиц" рекла да је увјерена да постојећи закони дају простора за адекватно реаговање сваке агенције и сваког министарства унутрашњих послова у БиХ.

"Али, нисам баш сигурна да смо у потпуности реаговали како се очекује", додала је Пендешева.

Она је за захтјеве из Републике Српске да се Оружане снаге БиХ укину, или значајно смање, рекла да не коментарише политичке ставове и оцјене, те да постоји парламентарна процедура и да све што се у парламенту одлучи, министар је дужан да поштује.

Вехабија Енес Омерагић убио је 18. новембра у сарајевском насељу Рајловац припаднике Оружаних снага БиХ Недељка Радића и Армина Салкића, те ранио Џевада Љуковца, након чега је извршио самоубиство.