latinica  ћирилица
26/11/2015 |  08:04 ⇒ 08:08 | Аутор: Б92

ЛШ: Реал, ПСЖ, Атлетико, Бенфика, Јуве и Сити у 16 најбољих

Екипе Реал Мадрида, Пари Сен Жермена, Атлетико Мадрида, Бенфике, Јувентуса и Манчестер Ситија пласирале су се у шеснаестину финала Лиге шампиона.

У групи А, Реал је на гостовању у Лјвову савладао Шахтјор 4:3, иако је водио 4:0, а Пари Сен Жермен је био убједљив код Малмеа Златана Ибрахимовића 5:0.

У групи Б је и даље све отворено, пошто је Волфсбург слављем у Москви против ЦСКА 2:0 скочио на прво мјесто, док је Манчестер Јунајтед одиграо само 0:0 на Олд Трафорду против ПСВ Ајндховена.

Атлетико Мадрид је на домаћем терену без већих проблема тријумфовао против Галатасараја 2:0, па је тако обезбиједио пролаз и себи и Бенфики, која је раније током дана ремизирала са Астаном 2:2.

Коначно, у групи Д Јувентус је у дербију дана минималним резултатом савладао Манчестер Сити 1:0, који је захваљујући побиједи Борусије над Севиљом у Мехенгладбаху 4:2 такође прошао у пролећни дио елитног такмичења.

Група А: Ибра се вратио у свој Малме и дао гол

Дуеле у првој групи елитног такмичења обиљежио је повратак нападача Пари Сен Жермена Златана Ибрахимовића у родни Малме.
"Свеци" нису имали превише милости према првом клубу Златана, пошто је Адријен Рабио већ после 180 секунди довео госте у вођсто. Грегори ван дер Вил је одлично центрирао после одложене лопте Ибрахимовића, а Француз се сјајно снашао испред петерца и главом погодио гол.

Већ осам минута касније било је 2:0, Блез Матуиди је послао лопту са лијевог бока по земљи, а Аргентинац унутрашњом погодио даљи угао. Тим резултатом отишло се на одмор, иако је било прилика на обе стране, да би све било готово у петом минуту наставка.

Матуиди је пронашао Ибрахимовића уз гол-аут линију, а најбољи репрезентативац у историји селекције Шведске у свом стилу погодио даљи горњи угао. Имали су домаћи прилику да смање недуго затим, али је Маркус Росенберг погодио стативу, послије пенала над Николом Ђурђићем, који је замијењен у 70. минуту.

Анхел ди Марија је мало прије него што је изашао из игре, у 68. минуту, постигао погодак главом послије центаршута Максвела, а тачку на меч ставио је Лукас Мура савршеним ударцем из слободњака у 88. минуту

С друге стране, Реал је на гостовање у Лјвову дошао послије два везана пораза, а посебно им је у глави и даље био онај са Барселоном минулог викенда, када су поражени са 4:0 на Сантијаго Бернабеу.

Ипак, "Краљевићи" су без већих проблема стигли до три бода и пласмана у наредну фазу, иако су могли све да упропасте за само десет минута. Већ првом полувремену упутили су 11 удараца на гол домаћих. Само један од њих завршио је у голу, и то онај Кристијана Роналда у 18. минуту.


Гарет Бејл био је бржи од дефанзивца и голмана Андрија Пјатова, пославши некако лопту дна другу стативу, одакле сналажљиви Португалац шаље лопту преко линије. Био је то његов први погодака од 31. октобра.

Екипа Рафаела Бенитеса надокнадила је промашаје у само седам минута другог дИЈела игре. Овога пута се Роналдо нашао у улози асистента, док је лопту са шест-седам метара у мрежу закуцао Лука Модрић. Све је и дефинитивно било јасно 120 секунди касније. Роналдо је одложио лопту до Карвахала на десном рогљу казненог, а овај предивни ударцем послао неодрањиву дијагоналу.

До краја сусрета био је прави шоу у режији домаћина, али не и сензацију. Поготово је све то дјеловало немогуће у 70. минуту, када је Роналдо претворио продор Гарета Бејла у 4:0.

Међутим, Тешеира је у 77. минута смањио на 1:4, да би Дентињо шест минута касније главом преварио Кејлора Наваса. На корак до огромног бода домаћи су стигли на 120 секунди до краја, када је стријелац био поново Тешеира, али је то било све од дуела у Лјвову.

У посљедњем колу ПСЖ чека Шахтјор, док Малме гостује у Мадриду.

Група А:
Малме – Пари Сен Жермен 0:5 (0:2)
Рабио 3, Ди Марија 15, 68, Ибрахимовић 50, Мура 88
Шахтјор – Реал Мадрид 3:4 (0:1)
Тешеира 77, - Роналдо 18, 70 Модрић 50, Карвахал 52

Табела:
1. Реал Мадрид 4 1 0 11:1 13
2. Пари Сен Жермен 3 1 1 10:1 10
3. Шахтјор Доњецк 1 0 4 5:12 3 ЛЕ
4. Малме 1 0 4 1:13 3

Група Б: Јунајтед направио потенцијални проблем

"Црвени ђаволи" су од самог старта кренули снажно ка голу шампиона Холандије, али су у првих двадесетак минута углавном претили са бокова и послије прекида, што им није донијело жељени резултат. Покушавали су и Вејн Руни и Ентони Марсијал, а млади Француз имао је и најбољу шансу у првих 45 минута.

Лијепо се кретао послије корнера, да би се лопта одбила до њега у лијевој половини казненог, али је Зоет успио да заустави његов шут по земљи. С друге стране, ПСВ је најозбиљније запријетио у 33. минуту, када је ударац Хендрикса послије контре прочитао Давид де Хеа.

Ништа се није промијенило ни у уводним минутима наставка, пошто су домаћи наставили са нападима и покушајима, а мало је недостајало да Џесе Лингард главом донесе вођство домаћима на самом старту. Исти играч промашио је велику прилику у 73. минуту, пошто је лопту послије одбитка замало пребацио преко пречке, па је ПСВ остао у игри за другу фазу.

Јунајтед ће морати да побиједи Волфсбург на гостовању у посљедњем колу, наравно ако ПСВ буде успјешан против ЦСКА код куће.

У првом мечу дана, Волфсбург је славио на гостовању против ЦСКА у Москви,

Група Б:
ЦСКА Москва – Волфсбург 0:2 (0:0)
Манчестер Јунајтед – ПСВ Ајндховен 0:0

Табела:
1. Волфсбург 3 0 2 6:4 9
2. Манчестер Јунајтед 2 2 1 5:4 8
3. ПСВ Ајндхохен 2 0 2 6:6 7 ЛЕ
4. ЦСКА Москва 1 1 3 4:7 4

Група Ц: Атлетико са 'пола гаса' до 16 најбољих

'Јорганџије' нису имале превише проблема да савладају Галатасарај и овере пласман у наредну фазу Лиге шампиона.

Почело је офанзивом домаћина, да би први гол видели већ у 13. минуту, када је прецизан био Антоан Гризман.

Француз је послије центаршута Габија остао усамљен на ивици петерца и лако погодио ближе рашље.

Атлетико је наставио да напада и пријети, али до одласка на одмор резултат се није мијењао, а тако је остало све до 65. минута.

Тада је такође Гризман, поново пошто га је упослио капитен Габи, са ивице петерца по земљу смјестио лопту иза Муслере.

У првом мечу дана, Раул Хименес спасао је Валенсију пораза на Астана Арени, а испоставило се да је то било довољно за пролаз.

У наредном колу Бенфика и Атлетико ће у Лисабону одлучити ко ће са првог мјеста у нокаут фазу, а Галата и Астана у Истанбулу ко ће у Лигу Европе.

Група Ц:
Астана – Бенфика 2:2 (2:1)
Атлетико Мадрид – Галатасарај 2:0 (1:0)
Гризман 13, 65

Табела:
1. Атлетико Мадрид 3 1 1 9:2 10
2. Бенфика 3 1 1 9:6 10
3. Галатасарај 1 1 3 5:9 4 ЛЕ
4. Астана 0 3 2 4:10 3

Група Д: Манџукић одвео Јуве и Сити у нокаут фазу

Дерби дана одигран је у Торину, гдје је шампион Италије дочекао шампиона Енглеске Манчестер Сити. Обје екипе жељеле су побједу, али се на крају испоставило да је побједа Јувеа значила да оба тима иду даље због резултата у Мехенгладбаху.

Утакмица је почела опрезном игром на обје стране, да би оба тима ускоро оба тима имала по велику шансу за вођство. Најприје је Пауло Дибала упропастио феноменално додавање Пола Погбе, пребацивши гол за неколико метара, да би му ускоро одговорио Фернандињо из још изгледније позиције.

Ипак, већ у 18. минуту Марио Манџукић довео је 'Стару даму' у предност. Алекс Сандро послао је лопту са лијевог бока, а Хрват био најсналажљивији у шеснестерцу и послао лопту иза Џоа Харта. Десет минута касније поново је Манџукић био у шанси, али је овога пута Харт био бржи.

То је био резултат првог полувремена, да би на старту другог дела игре Фернандињо с једне и Стефано Стураро, с друге стране, били у солидним шансама. То је уједно и било све од узбуђења, па су црно-бели на крају освојили три бода.


На срећу 'Грађана', Борусија је наставила са сјајном формом, послије веома лошег почетка сезоне, потпуно разбивши освајача Лиге Европе Севиљу.

У уводних 20 минута сусрета није било превише узбуђења, да би први запретили гости преко Јевгена Конопјљанке, али је његов покушај зауставио Јан Сомер. Наставило се са брзом игром, а недуго затим домаћин је повео.

У улози асистента нашао се Гранит Џака, а Ларс Штиндл само је скренуо лопту у мрежу. На наредно узбуђење ћекали смо све до 68. минута, када је Џонсон дуплирао предност Гладбаха. Корб му је одложио лопту у леви део казненог, а Американац лијепо унутрашњом погодио даљи угао.

Имала је Севиља прилику да смањи преко Евера Бенеге, али је десет минута касније све било готово. Рафаел је примио лопту у казненом, коју му је послао стрелац првог гола, и напокон разбио голгетерски пост.

До краја сусрета гости су успјели да постигну два поготка и тако барем ублаже пораз, а стрелци су били Витоло 82. минуту и Бенега у 91. са пенала. У међувремену, Штиндл је постигао свој други гол, а укупно четврти за домаћина.

У посљедњем колу Севиља чека Јувентус и потребна јој је побједа како би могла да се нада Лиги Европе, док Мехенгладбах гостује Ситију на Етихаду.

Група Д:
Борусија Мехенгладбах – Севиља 4:2 (1:0)
Штиндл 29, 83, Џонсон 68, Рафаел 78 - Витоло 82, Банега 90(п)
Јувентус – Манчестер Сити 1:0 (1:0)
Манџукић 18

Табела:
1. Јувентус 3 2 0 6:2 11
2. Манчестер Сити 3 0 2 8:6 9
3. Борусија Мехенгладбах 1 2 2 2 6:8 5 ЛЕ
4. Севиља 1 0 4 7:11 3