latinica  ћирилица
25/11/2015 |  17:21 | Аутор: ТАНЈУГ

Папа у првој посјети Африци

Папа Фрањо допутовао је данас у престоницу Кеније Најроби, прву станицу своје прве посјете афричком континенту, пренио је АФП.
Папа Фрањо - Фото: AP
Папа ФрањоФото: AP

По слијетању на аеродром, папу су уз повике одушевљења дочекали бројни Кенијци, плесачи у традиционалној одјећи јарких боја, као и хор.

На црвеном тепиху, папу је поздравио предсједник Кеније Ухуру Кенијата, пренио је АФП.

Папа, који ће током афричке турнеје, такође, посјетити Уганду и немирну Централноафричку републику, прије повратка у Рим у понедјељак, намјерава да укаже на потребу рјешавања неједнакости како би се обезбједио мир и окончао конфликт.

На хиљаде полицајаца и војника ангажовано је на обезбјеђивању папине посјете, а главни путеви ка престоници Најробију су затворени.

Огранак Ал Каиде у источној Африци, група Ал Шабаб, организовала је у прошлости серију напада у Кенији, јер су војници те државе распоређени у Сомалији.

Папа је изјавио током лета за Кенију да је срећан што одлази у Африку, а поводом страховања за његову безбједност у шали је рекао да "више брине због комараца".

У згуснутом распореду посјете, планирано је да папа посјети једну сиромашну четврт у Најробију, светилиште за хришћанске мученике у Уганди, као и џамију и избјеглички камп у Централноафричкој републици.

Папа ће одржати укупно 19 говора, међу којима ће бити значајно саопштење о животној средини пред самит о клими 30. новембра у Паризу.

Он је трећи папа који је посјетио Африку, послије папе Павла ВИ који је посетио Уганду 1969. и папе Јована Павла ИИ, који је током свог папства, посјетио 42 државе на афричком континенту.