latinica  ћирилица
25/11/2015 |  16:59 | Аутор: Агенције

Словачка: Већа овлашћења полицији

Словачка ће дати већа овлашћења полицији и службеницима како би спријечила акције милитаната након терористичких напада у Паризу 13. новембра и уочи словачког преузимања мјеста предсједавајуће ЕУ наредне године, саопштила је данас Влада.

Словачки премијер Роберт Фицо рекао је да жели да парламент по убрзаној процедури усвоји уставне амандмане наредне седмице како би се омогућило притварање осумњичених за тероризам на дуже периоде без подизања оптужнице.

Амандманима је предвиђен двоструко дужи период притвора, на 96 сати. Уколико полиција поднесе пријаву и затражи предсудски притвор судија ће имати на располагању 144 сата да одлучи о захтјеву за притвор.

"Не желимо ништа да одбацимо јер свашта може да се догоди", рекао је Фицо новинарима након састанка словачког Савјета безбједности.

Он је додао да је Словачка у стању приправности јер би се са сусједном Мађарском могла наћи на путу људи који желе да се брзо врате у Сирију.

Влада, такође, планира да запосли додатних 2.500 полицајаца и одобри мониторинг телефонских позива затвореника или притвореника.