latinica  ћирилица
25/11/2015 |  16:13 ⇒ 16:53 | Аутор: РТРС

Приједор: Усвојен буџет за наредну годину

Већином гласова одборника Скупштине Града Приједора усвојен је буџет за 2016. годину у износу од 38. 203. 372 марке, што је за 12 одсто више од овогодишњег буџета. Из Одјељења за финансије истичу да је Приједор прва локална заједница у БиХ у којој је усвојен буџет за наредну годину.
Скупштина града Приједора - Фото: РТРС
Скупштина града ПриједораФото: РТРС

Буџет Града Приједора за наредну годину усвојен је раније него што је случај у другим срединама, прије свега јер му то дозвољава стабилност, али и како би корисници буџета на вријеме испланирали своје трошкове, поручено је са градске Скупштине. Капитални дио буџета за 2016. годину износи око седам, а оперативни више од 30 милиона марака. Буџет је рађен опрезно, на основу егзатних показатеља и реалних захтјева корисника.

- У оквиру буџета који је повећан у односу на буџет 2015. године значајно је још и напоменути да су ту и планирана средства од три милиона кредитног задужења која је ова Скупштина изгласала на претходном засједању и за шта смо добили сагласнот Министарства финансија. Средства за социјалну заштиту повећали смо за отприлике 800. 000 хиљада марака. То је највеће повећање у односу на све ово остало - каже Биљана Малбашић, начелница Одјељења за финансије Града Приједора.

Ниједна ставка неће бити умањена у односу на овогодишњи буџет. И наредне године развојна компонента буџета биће окосница улагања и изградње.

- Наш град и након идуће године биће другачији него сада, јер ћемо уложити један дио средстава у довршење пијаце, у Спортску дворану, у регулацију одређених улица и слично. А уз оно што већ радимо то је водовод, канализација и слично заиста ће и у идућој години бити велике инвестиције у Приједору - рекао је градоначелник Марко Павић.

Као и у претходном периоду, и овај пут Приједор крај године завршава позитивно. Одборници локалног парламента усвојили су и ребаланс буџета за 2015. годину, у форми нацрта.