latinica  ћирилица
25/11/2015 |  15:43 ⇒ 17:29 | Аутор: РТРС

Угљевик: Породица РВИ у страху да ће остати без крова над главом (ВИДЕО)

На подручју општине Угљевик клизишта представљају велики проблем. Једно је захватило локални пут и двориште па постоји опасност да сруши трошну кућу ратног војног инвалида Радоја Ћирића у Богутовом Селу код Угљевика.
Угљевик кућа РВИ на клизишту - Фото: РТРС
Угљевик кућа РВИ на клизиштуФото: РТРС

Неизвјесна зима у трошном кућерку куца на врата Ћирићима. Због клизишта ускоро би могли да остану без крова над главом. Из општине Угљевик и локалне борачке организације обећали су помоћ у стамбеном збрињавању, али не дају одговор на питање када би могла почети градња новог дома за Ћириће.

Клизишта су се покренула широм Богутовог Села, уништавајући путеве, воћњаке и шуме, а гомила земље заталасала се и изнад трошне кућице Ћирића. Дочекали су још једну неизвјесну зиму у кућерку са кога отпадају дијелови зидова и крова. Све мање вјерују у обећану помоћ општине Угљевик.

- Да су хтјели помоћи, помогли би. Помагали су осталима, нама ништа. Ништа што је он без ока, без ноге, а ја болесна - каже Роса Ћирић.

Радоје је ратни војни инвалид који је у рату остао без ока, а прије три године због дијабетеса му је ампутирана нога.Тешко је покретан, па преживљава са болесном мајком од 200 марака инвалиднине и социјалне помоћи.

- Смјештај би ми био најбитнији, са нормалним прилазом. Овај прилаз је баш лош, љети се и некако сналазимо али је сада свуда блато - прича Радоје.

Борачка организација подржава захтјев да се помогне стамбено збрињавање ове и још двије сиромашне породице демобилисаних бораца, због чега су и тражили да из општинског буџета за наредну годину буде издвојено додатних 70.000 марака.

- Ми смо у великом убјеђењу да ће се средства наћи и да ћемо на неки начин ријешити проблем Ћирић Радомира. Знамо да је он у веома тешкој ситуацији, знамо да је клизиште, знамо да је послије рањавања добио шећерну болест и изгубио ногу - каже Александар Обрадовић из Борачка организација општине Угљевик.

Василије Перић, начелник Општине Угљевик каже да ће општина у наредном периоду покушати ријешити проблем Ћирића градњом стамбеног објекта у близини његове садашње куће.

На подручју општине Угљевик клизишта увелико угрожавају још пет породичних кућа,у селима Сарије и Малешевци.Током ове године саниран је дио оштећења на инфраструктури, а за наредну годину планиран је наставак радова укупне вриједности 500.000 марака.