latinica  ћирилица
25/11/2015 |  13:52 ⇒ 17:27 | Аутор: СРНА

Цвијановићева: Пензионери ће имати предност преласком на трезорску исплату (ВИДЕО)

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је данас да ће пензионери имати приоритет преласком на трезорску исплату пензија у оквиру буџета, и да је циљ да се исплата пензија врши у року од седам до 10 дана максимално.
Жељка Цвијановић - Фото: СРНА
Жељка ЦвијановићФото: СРНА

Цвијановићева је нагласила да је добро што је дефинисан овакав начин исплате с обзиром на то да су се пензије исплаћивале по три седмице или чак више.

"Ми ћемо сада то свести на седам до 10 дана, и то је позитивна порука", рекла је Цвијановићева у Теслићу, гдје је присуствовала савјетовању о теми финансијске стабилизације система пензијско–инвалидског осигурања у условима исплата пензија посредством трезора.

Она је истакла да је Удружењу пензионера предочено шта значи прелазак на трезорско пословање с обзиром на то да постоје различите информације о томе.

"Да бисмо прешли на трезорску исплату пензија припремили смо измјене четири закона, и то о доприносима, пензијско-инвалидском осигурању, трезору и буџетском систему. Они ће се наћи у парламенту да би се стекле законске претпоставке за тако нешто у сљедећој години. Наравно да нас очекују изазови у првом мјесецу преласка на трезорски систем, али то се нипошто неће одразити на пензионере", рекла је Цвијановићева.

Она је нагласила да ће увјеравања која су пензионери добили данас бити апсолутно испоштована.

Цвијановићева је рекла да је на скупу било ријечи и о пројекцији буџета за сљедећу годину, као и томе шта доноси економска политика.

Она је изразила задовољство указаном подршком пензионера одређеним законима који се односе на борбу против сиве економије, јер је и у њиховом интересу да цјелокупан систем функционише, а то значи и боље прикупљање средстава, односно да се пријављују и уплаћују порези и доприноси на плате.

Премијер Српске је навела да у тој области постоји много проблема, али да постоји одлучност за њихово рјешавање.

Цвијановићева је рекла да је свјесна да ће преласком на трезорску исплату пензија број буџетских корисника бити знатно увећан, али да ће због дуга и обавезе према пензионерима они имати предност у односу на остале.

"Времена су тешка, изазова је много, и ти изазови данас нису само економски, већ и озбиљни безбједносни и све друго са чим мора да се носи не само наше мало друштво и Република Српска, већ и него многе веће и моћније земље. У оквиру свих тих изазова одлучили смо да идемо корак по корак, да успостављамо бољи систем, уклањамо девијације и заштитимо пензионере дајући им предност у оквиру буџета у сљедећој години", рекла је Цвијановићева.