latinica  ћирилица
25/11/2015 |  13:31 ⇒ 13:40 | Аутор: СРНА

Заједничка сједница Одбора за безбједност РС и Србије (ФОТО)

У згради Дома Народне скупштине Србије почела је заједничка сједница Одбора за безбједност Народне скупштине Републике Српске и Одбора за одбрану и унутрашње послове Скупштине Србије, на чијем дневном реду је безбједносна ситуација у Србији и Српској.
Састанак одбора за безбједност Републике Српске и Србије - Фото: СРНА
Састанак одбора за безбједност Републике Српске и СрбијеФото: СРНА

Предсједник Одбора за безбједност Народне скупштине Републике Српске Миланко Михајилица рекао је на почетку сједнице да је безбједносна ситуација у Српској на задовољавајућем нивоу и поред бројних безбједносних изазова у посљедње вријеме у региону и свијету.

Михајилица је, међутим, истакао да је безбједносни систем у БиХ порозан због проблема у координацији бројних безбједносних служби и због преклапања надлежности када је ријеч о правосудним органима.

Он је као посебно озбиљан проблем истакао чињеницу да Република Српска не добија потребне информације од надлежних безбједносних инстанци са нивоа БиХ, а да притом, према званичним обавјештајним подацима, у БиХ има више хиљада људи који би могли да изведу терористичке акте.

"Безбједност у Републици Српској се не може сачувати или је то много теже учинити без размјене информација", истакао је Михајилица.

Предсједник Одбора за одбрану и унутрашње послове Скупштине Србије Марија Обрадовић рекла је да повод за одржавање заједничке сједнице није била актуелна безбједносна ситуација у свијету у свјетлу терористичке пријетње у Европи, али да се та тема не може занемарити.

По завршетку заједничке сједнице, учесници ће се обратити медијима нешто послије 14.00 часова.