latinica  ћирилица
25/11/2015 |  13:15 ⇒ 13:47 | Аутор: СРНА

"У буџету нема умањења за Удас и вантјелесну оплодњу"

Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске у буџету за 2016. годину није планирало умањење права ни за једну категорију у односу на овогодишњи буџет.
Влада РС -
Влада РС

Из Министарства је саопштено да су се у јавности појавиле информације да у нацрту буџета Министарства за наредну годину нису предвиђена средства за Организацију ампутираца "Удас" од 60.000 КМ, као и грант од 400.000 КМ намијењен за други покушај вантјелесне оплодње.

"Због објективног и истинитог информисања јавности, напомињемо да оба ова навода нису тачна", истакли су у ресорном министарству.

У Министарству тврде да грант од 60.000 КМ за Организацију ампутираца "Удас" остаје и планирано је да се нађе у оквиру "Текућег гранта хуманитарним организацијама и удружењима".

Такође, износ од 400.000 КМ намијењен за финансирање другог покушаја вантјелесне оплодње остаје исти као и за 2015. годину и планиран је у оквиру буџетске позиције "Трансфер Фонду здравственог осигурања".

Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске истиче да остаје опредијељено да очува достигнути ниво здравствене заштите и ради на унапређењу квалитета здравственог система за пацијенте у Српској.