latinica  ћирилица
25/11/2015 |  10:04 ⇒ 10:32 | Аутор: СРНА

Сребреница: Радни дан, али Бошњаци не раде

Бошњаци запослени у општинској администрацији и неким установама у Сребреници данас нису дошли на посао, јер су искористили одобрење начелника општине Ћамила Дураковића да сви, који данашњи датум осјећају као празник, могу користити плаћени слободан дан.
Зграда општине Сребреница - Фото: СРНА
Зграда општине СребреницаФото: СРНА

Дураковић није прогласио нерадни дан у општини, установама и фирмама чији је она оснивач, што су радили његови претходници који су били на челу ове локалне заједнице у прошлој деценији.

У обавјештењу које је налијепљено на улазним вратима у општинску зграду, а које је Дураковић потписао, наведено је да је према Закону о празницима Републике Српске данас радни дан.

У обавјештењу се наводи да је данас "дан државности БиХ" и да запослени у општинској администрацији, који то осјећају као празник, могу искористити право на плаћени слободан дан, али није наведено на основу ког закона.

Предсједник Скупштине ове општине Милош Миловановић изјавио је да Срби, који су запослени у општинској администрацији, данас редовно раде, а да службеници и функционери бошњачке националности нису дошли на посао.

Све установе и институције у овој општини данас пружају услуге грађанима јер су запослени Срби дошли на посао и раде.

Данашњи датум, 25. новембар, као бивши Дан ЗАВНОБИХ-а, слави се као дан државности само у дијелу Федерације БиХ који је већински насељен бошњачким становништвом, док га Хрвати не обиљежавају као празник.

На нивоу БиХ нема закона о празницима и на снази су закони о празницима Републике Српске и Федерације БиХ на њиховим територијама.