latinica  ћирилица
25/11/2015 |  09:13 ⇒ 11:33 | Аутор: СРНА

Дмичић: Нема дискриминације у одредбама Закона о празницима РС

Правни експерт Миле Дмичић изјавио је да је Закон о празницима Републике Српске усвојен на уставан начин и да не садржи никакве дискриминаторске одредбе.
Миле Дмичић (фото: www.apeiron-uni.eu) -
Миле Дмичић (фото: www.apeiron-uni.eu)

Дмичић је истакао да у Закону о празницима Српске нема повреде принципа равноправности народа у БиХ, нити виталног националног интереса било ког конститутивног народа.

"Дан Републике је празник у Српској, и то секуларног карактера", рекао је Дмичић, који је у септембру ове године учествовао у јавној расправи пред Уставним судом БиХ поводом захтјева бошњачког члана Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића за оцјену уставности Закона о празницима Републике Српске.

Он каже да се захтјев за поновно оцјењивање законодавства Српске у вези са празницима може посматрати у контексту правног правила о већ пресуђеној ствари, дакле понављање нечега што је већ урађено.

Дмичић сматра неприхватљивим покушаје оцјењивања политичких и историјских елемената у вези са Изетбеговићевом апелацијом, наглашавајући да оспоравану Декларацију Народне скупштине Републике Српске из јануара 1992. године о проглашењу Српске треба уважавати као валидан документ донесен у оквиру мировног пакета за БиХ.

"Закон о празницима Републике Српске усвојен је у уставној процедури и уз поштивање поступка обезбјеђења принципа виталног националног интереса, те у себи не садржи никакве дискриминаторске одредбе", додао је Дмичић.

Он очекује да ће Уставни суд БиХ, у контексту овог предмета, поштовати организацију, структуру и функционисање БиХ и њен Устав.

Уставни суд БиХ на пленарној сједници сутра и у петак, 27. новембра, разматраће захтјев бошњачког члана Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића за оцјену уставности Закона о празницима Републике Српске.