latinica  ћирилица
25/11/2015 |  08:53 ⇒ 08:55 | Аутор: ТАНЈУГ

САД: Руски авион оборен у сиријском ваздушном простору

Сједињене Америчке Државе вјерују да су турски ловци гађали руски војни авион док се он налазио у сиријском ваздушном простору, а након што је на кратко ушао у ваздушни простор Турске, изјавио је данас за Ројтерс један амерички званичник, који је желио да остане анониман.
Пад руског авиона - Фото: Screenshot
Пад руског авионаФото: Screenshot

Он је навео да је та процјена донесена на темељу података о количини инфрацрвене енергије коју емитује авион, пренијела је британска агенција.

Ројтерс је синоћ пренео изјаву још једног неимнованог америчког званичника, који је рекао да САД вјерују да је упад руског војног авиона у турски ваздушни простор трајао тек неколико секунди, након чега су га турски ловци оборили.

Руско Министарство одбране је, међутим, синоћ објавило снимак који потврђује да руски авион Су-24 ни у једном тренутку није напустио сиријски ваздушни простор.

Како је пренио Спутњик, летачки подаци које је објавило руско Министарство одбране, показују да Су-24 ни у једном тренутку није ушао у турски ваздушни простор и да је нападнут док је изводио легитимне маневре изнад Сирије.

Турска је јуче оборила руски војни авион на граници са Сиријом зато што је, како тврди турска војска, повредио ваздушни простор Турске иако је више пута упозорен, док руско Министарство одбране истиче да руски авион није нарушио турски ваздушни простор.