latinica  ћирилица
25/11/2015 |  08:35 ⇒ 15:12 | Аутор: РТРС

Бањалука: На Бањ брдо само пјешке или и возилом? (ВИДЕО)

Већ мјесецима траје борба између Градске управе, која планира да допусти саобраћај према бањалучком излетишту на Бањ брду и оних који желе да рампа која то спречава и даље остане тамо гдје јесте. Ставови грађана су подијељени.
Рампа на Бањ Брду - Фото: РТРС
Рампа на Бањ БрдуФото: РТРС

Оставити или уклонити рампу, питање је о којем грађани Бањалуке полемишу већ мјесецима. Једни су за забрану свих видова саобраћаја, али има и оних који би да се пронађе компромисно рјешење.

Наташа Ћопић, чланица удружења родитеља дјеце и омладине с посебним потребама и лица с инвалидитетом "Моја лука", каже да већ годинама имају проблем да са дјецом и осталим члановима оду на Бањ брдо и уживају у свјежем ваздуху и прелијепом погледу. Потпуна забрана саобраћаја на Бањ брду, за њих је каже, ипак проблем.

"Разумијем да је Бањалука блокирана аутомобилима, али треба и они нас да разумију. Ево рецимо, моја ћерка, од када се родила, није била на Бањ брду, а нема шансе да гурам колица горе на врх Бањ брда. Треба да се нађе неко рјешење које би задовољило све", каже Наташа.

Поједини Бањалучани, посебно они старији, кажу да годинама нису били на Бањ брду. Више нису у стању сами да се попну, а пошто је возилима саобраћај у потпуности забрањен, нису ни покушавали да наговоре портира да их пусти.

Прије нешто више од пола године чланови грађанске иницијативе “Рекреативна зона” самоиницијатвно су подручје Бања брд прогласили рекреативном зоном, с намјером да буде намијењено искључиво у сврху рекреације, спорта и културе. Желе да ову одлуку озваничи и Градска управа.

Горан Пиваљшевић, из те грађанске иницијативе каже да "Рекреативна зона" никада није била за то да се у потпуности забрани саобраћај и да нико не може отићи на Бањ брдо осим пјешке.

Већ мјесецима траје борба између Градске управе која планира да уклони рампу и оних који желе да рампа остане гдје јесте. Коначно рјешење се, по свему судећи, још не назире.