latinica  ћирилица
23/11/2015 |  22:01 | Аутор: СРНА

Британија ће повећати војне расходе ради борбе против ИС

Британија ће повећати расходе на пољу одбране како би сузбила растућу пријетњу која долази од исламских милитантних бораца, изјавио је данас британски премијер Дејвид Камерон.

Он је, такође, нагласио потребу за формирањем снага за брзо реаговање послије прошлонедјељних напада у Паризу.

"Као што нас убице на улицама Париза подсјећају тако отворено, Исламска држава није некакав далеки проблем хиљадама километара удаљен, већ је директна пријетња по домаћу и страну безбједност", рекао је Камерон члановима британског парламента, а пренио Ројтерс.

Након посјете Паризу, гдје је обећао британску подршку Француској послије напада у којима је 13. новембра убијено 130 људи, Камерон је објелоданио планове Лондона о повећању војних трошкова за 12 милијарди фунти - на укупно 178 милијарди фунти, током наредних 10 година, у оквиру петогодишњег плана његове владе за одбрану и безбједност.

Међутим, нови план, који предвиђа куповину осам ратних бродова БАЕ и девет морнаричких патролних авиона "боинг", подразумјевају и да Британија смањи број чланова цивилног особља у Министарству одбране за 30 одсто како би владин буџет остао у равнотежи.

Према ревидираном плану чије је детаље Камерон изнио, предвиђена су већа финансијска средства за обавјештајне службе и буџет за пружање подршке угроженим државама.

"Ова улагања су акт заступања нашег јасног интереса да обезбједимо свој будући просперитет и сигурност", објаснио је британски премијер.

Ревизијом плана о војним трошковима, Британија намерава и да, у свијетлу учесталих претњи терористичким нападима, у стање приправности стави 10.000 чланова војног особља, наводи британска агенција.

Камерон је најавио да ће Британија, између осталог, оформити двије брзо распоредиве 5.000-члане "ударне бригаде" до 2025. године, као и да ће купити најмање 13 нових фрегата за Краљевску морнарицу, а инвестираће и у нове извиђачке беспилотне летјелице.