latinica  ћирилица
23/11/2015 |  19:09 | Аутор: СРНА

Ц. Гора: 15.000 дозвола за рад странаца

Црногорско Министарство рада и социјалног старања предложило је годишњу квоту од 14.790 дозвола за привремени боравак и рад странаца у наредној години и 3.000 дозвола које ће бити на располагању за капиталне пројекте од значаја за Црну Гору.
Црна Гора (архив) -
Црна Гора (архив)

Црногорски министар рада и социјалног старања Зорица Ковачевић рекла је да је квота предложена на основу броја када је била најбоља туристичка сезона, односно 14.600, а накнадно су прихваћене сугестије појединих министарстава па је укупна квота повећана.

- Имамо и 3.000 дозвола за капиталне пројекте који не улазе у квоту, што су пројекти од значаја за Црну Гору који ће се од наредне године радити - навела је Ковачевићева на сједници Социјалног савјета на којој је разматран Приједлог одлуке о утврђивању годишњег броја дозвола за привремени боравак и рад странаца у наредној години.

Према њеним ријечима, постоји потреба да се неколико чланова Закона о странцима измијени и допуни до краја године, имајући у виду да се морају брисати два члана да би квоте по занимањима могле стартовати од 1. јануара наредне године.

Ковачевићева је рекла да је била обавеза по закону да Влада донесе квоту, на шта су сви дали сагласност, али то не значи да Влада не може да их измијени, ако буде потребе.