latinica  ћирилица
23/11/2015 |  16:23 | Аутор: ТАНЈУГ

Крим и даље без струје

Полуострво Крим и даље је без струје, након што су у ноћи између петка и суботе, непознате особе минирале стубове за енергетско снабдијевање у Херсоноској области, на југу Украјине.
Крим без електричне енергије (фото: © Igor Mikhalev / Sputnik) -
Крим без електричне енергије (фото: © Igor Mikhalev / Sputnik)

На територији Крима уведено је ванредно стање, пошто је без електричне енергије остало око 1,6 милиона потрошача.

Далеководи су експлозијама избачени из система, а поправку спречавају непознате особе, које не дозвољавају радницима да приђу оштећеним стубовима, пренио је Спутњик.

Крим у великој мјери зависи од украјинске струје. Чак чак 70 одсто електричне енергије полуострво добија од Украјине.

Цијели Крим је сада пребачен на алтернативно снабдијевање електричном енергијом, а приоритети су болнице и објекти државне управе.

Међутим, иако су кримске власти брзо реаговале и укључиле све изворе резервног напајања - то није довољно.

- Горива за наставак рада самосталних извора енергије на Криму остало је за само три дана - саопштио је извор у Министарству за ванредне ситуације Русије.

Министарство енергетике Украјине је изјављивало да се рад на једном стубу "под условом неометаног и безбједног приступа ремонтног особља" може обавити за 24 сата.

Затим је украјински "Укренерго" саопштио да ће им за ремонт бити потребно три-четири дана, али како је радницима онемогућен приступ, и то је доведено у питање.

Притом, како је речено, ремонт једног од четири оштећена стуба почеће тек након "разминирања околне територије".

Ради се о линији Мелитопољ - Џанкој.

На линији Каховска - Титан већ је почео ремонт.

Снабдијевање струјом ће бити обновљено, како се предвиђа, у најбољем случају за неколико дана, тако да се Крим сада навикава на нове услове - живот без струје и воде, без тролејбуса и на "затворена врата" школа, вртића и државних институција.

Једина олакшавајућа околност за житеље Крима, у овом тренутку, јесте лијепо вријеме и температура од 15 до 18 степени. То иде на руку и властима, јер би у супротном потрошња електричне енергије била далеко већа.

Предсједник републике Крим Сергеј Аксјонов је оцијенио да је ријеч о "терористичком нападу".

Државна тужитељка Крима Наталија Поклонска је говорила о "саботажи" и затражила је да се отвори кривични поступак, док је украјинско Министарство унутрашњих послова већ отворило кривични поступак против непознатих лица због "намјерног оштећења електроенергетских објеката", за шта пријети казна до 10 година затвора.

Ово није први покушај да се далеководи дигну у ваздух. Посљедњи покушаји су забиљежени 20. новембра, када је прекинуто напајање електричном енергијом два од четири далековода. Они су још од петка ван функције.

Украјински енергетичари су, међутим, одбили помоћ Министарства енергетике Русије за ремонт оштећених линија, уз образложење да они "могу све сами да ураде".