latinica  ћирилица
23/11/2015 |  15:45 ⇒ 16:28 | Аутор: РТРС

И.Сарајево: Фестивал поезије за дјецу и младе

Књижевна манифестација 14. међународни фестивал поезије за дјецу и младе "Поезија у башти сљезове боје" биће одржана 15. и 16. децембра у Источном Сарајеву, а посвећена је стогодишњици рођења Бранка Ћопића.
Фестивал поезије у Источном Сарајеву - Фото: РТРС
Фестивал поезије у Источном СарајевуФото: РТРС

И конкурс за литерарно стваралаштво био је у знаку Ћопићевог дјетињства.

Ове године на Конкурс "Босоного дјетињство" насловљен по једној од Ћопићевих књига, пристигло је 578 пјесама ученика основних и средњих школа. Најмањи одзив био је међу младим пјесницима од 18 до 30 година, док су највише радова послали ученици основних школа. Најбоље пјесме по оцјени жирија написали су средњошколци.

На овогодишњем фестивалу поезије за дјецу и младе биће додијељено 12 редовних и три ванредне награде, а похвале су резервисане за десеторо младих пјесника.

Сви они, више него ранијих година, писали су о свијету којег се плаше, о сукобима и ратовима, о свијету који им одузима радост...

На конкурс су се поново јавили ученици из Федерације БиХ, али и Србије, Црне Горе и Македоније. Награђене и најбоље пјесме штампаће Завод за уџбенике и наставна средства у сарадњи са Форум театром Источно Сарајево, организатором ове манифестације.

Међународни фестивал поезије за дјецу и младе суфинансира Министарство просвјете и културе Српске , а генерални покровитељ је Завод за уџбенике и наставна средства Источно Сарајево, који кроз фестивал представља и своја издања.