latinica  ћирилица
23/11/2015 |  13:07 ⇒ 13:15 | Аутор: СРНА

Фестивал малих сцена и монодраме 8. децембра

Јубиларни 20. Међународни фестивал малих сцена и монодраме Источно Сарајево биће одржан од 8. до 12. децембра у Културном центру Источно Ново Сарајево.
Селектор фестивала Љубо Божовић и директор Културног центра Младен Јанковић на прес конференцији - Фото: СРНА
Селектор фестивала Љубо Божовић и директор Културног центра Младен Јанковић на прес конференцијиФото: СРНА

Селектор фестивала Љубо Божовић изразио је наду да ће овогодишња манифестација испунити очекивања и да ће код публике наићи на позитивне критике.

На конференцији за новинаре у Источном Сарајеву Божовић је најавио да ће и ове године на репертоару бити пет представа и четири монодраме.

Он је истакао да је као селектор овог најстаријег фестивала у Републици Српској имао обавезу да доведе изузетно квалитетне представе. "Настојао сам да ове године доведем све професионалне позоришне куће које су гаранција високог нивоа квалитета овогодишњег јубиларног фестивала", рекао је Божовић.

Он је навео да ће се публици представити и позоришне институције које гарантују добре представе, као што су Народно позориште из Београда, Српско народно позориште из Новог Сада, као најстарије српско позориште, те Народно позориште из Републике Српске.

"Ту су и познати аутори као што су Аца Поповић, Ерик Емануел Шмит, а биће приказане и двије Нушићеве представе. Међу редитељима ћемо имати позната имена као што су Егон Савин и Предраг Штрбац", додао је Божовић.

Од познатих глумаца Божовић је најавио Нелу Михаиловић, Љубомира Бандовића, Ирфана Менсуре, те истакнуте глумце из Републике Српске Александара Стојковића, Жељка Стјепановића и Николину Јелисавац.

На репертоару се налазе и монодраме о познатом пјеснику Момчилу Настасијевићу и умјетници Надежди Петровић.

Директор Културног центра Младен Јанковић рекао је да ће то бити посебне вечери за град Источно Сарајево, који је посебан културни простор, у чијем обиљежавању фестивал има посебан значај.

Он је напоменуо да ће у оквиру церемоније отварања у галерији Културног центра свечано бити отворена изложба посвећена првом фестивалу монодраме одржаном у српским Хаџићима 1995. године, чији је аутор театролог Раде Симовић.

У оквиру свечаног отварања и затварања биће одржани богати програми у којима ће учествовати професори и ученици Музичке академије Универзитета Источно Сарајево.

Предсједник жирија Фестивала је Раде Симовић, а чланови Витомир Митрић и Драган Елчић.

Биће додијељене четири награде и то за најбољу представу, за најбољу монодраму, те за најбољег глумца и глумицу.

Покровитељи су Министарство просвјете и културе Републике Српске, Министарство цивилних послова БиХ, Министарство културе и информисања Србије, град Источно Сарајево, те општине Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа.

У уторак, 8. децембра, публика ће имати прилику да види представу Бранислава Нушића "Опасна игра" у извођењу Позоришта Славија Београд.

У сриједу, 9. децембра, биће приказана монодрама "Песник за песнике - Момчило Настасијевић", у извођењу и режији Ивана Перковића, а потом представа Жолта Пожгаја "Било једном у мају", коју ће извести глумци Никшићког позоришта.

Публика ће у четвртак, 10. децембара, моћи да погледа монодраму "Надежда Петровић" коју игра Биљана Ђуровић, као и представу Ерика Емануела Шмита "Мали брачни злочин" Народног позоришта Београд.

Глумац Љубомир Бандовић у петак, 11. децембра, представиће се публици монодрамом Душка Премовића "Контраш", а глумци Српског народног позоришта извешће представу Бранислава Нушића "Аутобиографија".

У суботу, 12. децембра, глумац Ирфан Менсур извешће монодраму "Глумац кажи нешто смешно", а Народно позориште Републике Српске представиће се публици представом "Мрешћење шарана" Александра Поповића.