latinica  ћирилица
23/11/2015 |  12:17 ⇒ 12:44 | Аутор: Агенције

Руководећи кадрови у ОБА с благословом САД

Припадника Обавјештајно-безбједносне агенције Босне и Херцеговине Златана Хуму, који је активирао експлозивну направу у близини аутомобила генерала ОС БиХ Анте Јелеча, вјероватно чека отказ.
Обавјештајно - сигурносна агенција БиХ - Фото: илустрација
Обавјештајно - сигурносна агенција БиХФото: илустрација

Тужилаштво Херцеговачко-неретванског кантона утвдило је да је Златан Хумо (24) из аутомобила у покрету, у тунелу Салаковац код Мостара, у петак навече бацио пиротехничку направу која је експлодирала поред аутомобила у којему је био начелник Штаба оружаних снага БиХ генерал-пуковник Анто Јелеч.

Тужилац Маја Чишић изјавила је да се случај за сада третира као изазивање опште опасности.

"Хумо није имао намјеру да изврши атентат на генерала и угрози његов живот, али га је угрозио", рекла је тужилац истичући како је ријеч о опасном поступку који је могао довести до трагичних посљедица.

Зашто је Хумо бацио направу, а откуд му уопште таква помисао за сада није јасно и то би истрага требало да открије.  Нови директор ОБА каже да ће то Хуму коштати посла.

"Ми смо већ покренули поступак унутар ОБА", потврдио је  Осман Мемхедагић наводећи да је први корак суспензију уз одузимање службене значке и удаљење с посла .

"Вјеројатно ће све бити оквалификовано као тешка повреда дужности, која предвиђа раскид радног односа", казао је Мехмедагић истичући како за запослене у ОБА морају важити исти закони као и за све друге грађане. Признао је да су запошљавање и рад с младим кадровима те агенције тек "дио дубљег проблема".

Одабир кадрова у обавјештајним агенцијама

Обавјештајно-безбједносна агенција БиХ саставни је дио пројекта реформе безбједносног сектора у БиХ, који је проведен 2004. године уз директно ангажовање међународне заједнице. До тада су у БиХ постојале одвојене, често супарничке ентитетске обавјештајне агенције које су биле под политичким утицајима странака на власти.

Циљ успоставе ОБА био је створити професионалну и деполитизовану службу, а цијели тај пројект директно је надзирала америчка влада.
Директор ЦИА  Џон Бренан посебним је писмом у априлу ове године тадашњег предсједавајућег Предсједништва БиХ Младена Иванића подсјетио како су САД трајно заинтересиране за то и даје Вашингтону изузетно важно да види ко ће на челу ОБА замијенити Алмира Џуву, који је ту агенцију водио од њеног оснивања.

Џуво је радећи овај посао остао по страни, уз ријетке иступе у јавности од којих је највише пажње изазвао онај у којем је још 2010. године рекао да у БиХ постоји више од три хиљаде лица склоних исламском радикализму која су потенцијална безбједносна пријетња. "Да знате оно шта ја знам нико од вас не би мирно спавао",  рекао је Џуво извјештавајући  парламентарце о безбједносном стању у земљи.

Џуву је прошлог седмице Предсједништво БиХ именовало за новог амбасадора при НАТО-у и сада чека сагласност Брисела, а одлуком Савјета министара на мјесту директора  ОБА-е замијенио га је дугогодишњи директор Одјељења за тајни надзор и документовање Осман Мехмедагић, за чијег је замјеника  постављен досадашњи шеф подручне канцеларије у Бањалуци Трифко Буха.

Ова су именовања директан резултат политичко-националних кадровских комбинаторика па је Мехмедагић кандидат у име Странке демократске акције, док је Буха напредовао као кадар којега протежира Српска демократска странка.

Мехмедагићево именовање одмах је изазвало реакције и то углавном из Бање Луке, одакле су инсистирали на чињеници да је он током рата био лично обезбјеђење, а потом и шеф обезбјеђења предсједника Предсједништва БиХ Алије Изетбеговића, који је, тврди предсједник Републике Српске Милорад Додик, "контролисао  све обавјештајне структуре", сугеришући да је он учествовао у пројекту довођења исламских ратника у БиХ током рата у тој земљи, па се  против тог насљеђа сада неће борити.