latinica  ћирилица
23/11/2015 |  11:20 ⇒ 11:25 | Аутор: РТРС

Крим и даље у невољи- 1,67 милиона људи без струје

Ванредно стање на Криму изазвано прекидом снабдијевања електрично енергијом из Украјине је у току, а могло би да изазове "дугорочан ефекат ефекат", саопштено је из руског министарства за ванредне ситуације.
Крим без електричне енергије (фото: © Igor Mikhalev / Sputnik) -
Крим без електричне енергије (фото: © Igor Mikhalev / Sputnik)

Нестанак струје изазвала се експлозија , а руска агенција РИА Новости наводи да се саботажа догодила у околици Херсона, на сјеверу Крима, на украјинскоме подручју. Чини се да су и друга два вода избачена из погона након експлозије у ноћи на недјељу. Не зна се тко је одговоран за ту саботажу.

Први потпредсједник Владе Републике Крима, Михаил Шеремет, како преноси ТАСС, рекао је да то полуострво може покрити тек половину потреба за електричном енергијом.

Напајање региона електричном енергијом врши се из алтернативних извора енергије. Више од 1,67 милиона људи у тој области, укључујући и готово 1,39 милиона на Криму, око 280.000 у граду Севастопољу су скинути са напајања од недјеље увече, заједно са око 300 инфраструктурних објеката, укључујући школе и вртиће, саопштило је Министарство енергетике Русије.

Електрична енергија тренутно се преузима из локалних електрана, као и резервних извора енергије, укључујући соларна постројења и вјетроелектрана, саопштило је Министарство. Око 3.000 људи са око 1.000 јединица специјалне опреме раде на ублажавању посљедица.

На срећу, вријеме у Кримском полуострву ће остати релативно топло сљедећу недјељу, са температурама које ће расти до 18 степени Целзијуса.

Око 500 значајних објеката широм Криму, као што су болнице, породилишта, школе, вртићи и стамбени објекти остали су без струје, али су повезани са малим електранама и агрегатима гдје год је то могуће, саопштиле су Кримски власти. Више агрегата и горива ће вјероватно бити испоручен на Крим почетком сљедеће недјеље.