latinica  ћирилица
23/11/2015 |  08:42 | Аутор: Б92

Турска: "Курдски Обама" преживио покушај атентата

Прокудски опозициони лидер Селахатин Демирташ преживио је покушај атентата у недиељу поподне, саопштила је његова Народна демократска партија.
Селахатин Демирташ (Фото: hurhaber.com) -
Селахатин Демирташ (Фото: hurhaber.com)

Инцидент се догодио у турском граду Дијарбакир на југоистоку државе, већински насељеним курдским становништвом.

Како је наведено из Народне демократске партије, аутомобил којим се кретао Демирташ погођен је метком, али он није прошао до унутрашњости возила јер је задње вјетробранско стакло блиндирано.

“Смрт је божја команда“, написао је Демирташ на свом Твитер профилу.

Бивши адвокат кога турски медији називају "курдским Обамом" пажњу јавности је скренуо учешћем на посљедњим пресједничким изборима, када је освојио 13 одсто гласова.

Демирташ се сматра јединим турским политичарем који може да парира реторичким вјештинама предсједника Турске Реџепа Тајипа Ергогана, а за свега годину дана је успио да придобије готово 5 одсто подршке, с обзиром на то да је на предсједничким изборима 2014. године освојио мање од двоцифреног броја гласова.

Занимљива прича стоји иза почетка његовог ангажовања, наиме као 15-годишњак је присуствовао сахрани политичара за кога се сумња да су га убиле полицијске снаге у граду Дијарбакиру, курдској пријестоници.

“Тада сам научио шта значи бити Курд“, рекао је Демирташ, објашњавајући да је на сахрани страдало још осморо људи, када је непознати нападач отворио ватру.

Његов брат Нуретин је био у затвору неколико година под оптужбом да је био члан Радничке партије Курдистана, а тренутно се налази у планинама Кандил у сјеверном Ираку гдје је база те побуњеничке групе.