latinica  ћирилица
23/11/2015 |  08:32 ⇒ 08:56 | Аутор: ТАНЈУГ

Шта Србија очекује од Самиту у Кини

Предсједник Владе Србије Александар Вучић боравиће у Народној Републици Кини од 24. до 27. новембра, гдје ће се састати са највишим званичницима и представницима водећих компанија.
Александар Вучић (фото: ХРТ/Screenshot) -
Александар Вучић (фото: ХРТ/Screenshot)

Предсједник Владе Србије Александар Вучић боравиће у Народној Републици Кини од 24. до 27. новембра, гдје ће се састати са највишим званичницима и представницима водећих компанија.

Током боравка у Кини, премијер Вучић учествоваће на 4. самиту шефова влада 16 земаља Централне и Источне Европе, саопштила је владина Канцеларија за сарадњу са медијима.

Посјету Кини премијер Вучић започеће учешћем на 5.економском и трговинском форуму Кине и земаља Централне и Источне Европе у граду Суџоу, током којег ће се састати са шефовима влада учесница форума.

Другог дана посјете предвиђено је да премијер Вучић у Суџоу присуствује церемонији потписивања Оквирног споразума о модернизацији и реконструкцији мађарско-српске железничке везе на територији Србије.

Истога дана у Пекингу, српски премијер имаће низ сусрета са представницима многобројних кинеских компанија.

По завршетку самита шефова влада Централне и Источне Европе, у четвртак, 26. новембра, премијер Вучић ће наставити билатералну посјету Кини током које ће се састати са предсједником Кине Си Ђинпингом и премијером Ли Кећиангом.

Шта очекује Србију на Самиту у Кини

Под слоганом "Нова перспектива", у кинеском граду Суџоу одржава се четврти Самит Кине и земаља Централне и Источне Европе. И Кина и српска страна очекују много од самита. Из Владе најављују потписивање споразума о извозу јунећег меса, а биће потписани и уговор о модернизацији и реконструкцији пруге Београд–Будимпешта и Меморандум о разумевању у вези са смедеревском Железаром.

Још је 2013. године, на самиту у Букурешту, кинески премијер рекао да су прехрамбени и пољопривредни производи из овог дела Европе добродошли на тржиште Кине. У овој години имамо повећану размену са Кином, али у дисразмери. Прошле године из те земље увезли смо робу вредну 1,7 милијарди долара, док је извоз Србије 14,5 милиона.

"Пољопривредни и прехрамбени производи су добродошли, с тим што имамо неке проблеме да ријешимо, нарочито када је ријеч о стандардима и сертификатима који се тичу на примјер млијека и млијечних производа", каже Вељко Јовановић из Привредне коморе Србије.

Знатан дио кинеске робе стиже у грчку луку Пиреј и одатле иде ка Централној и Источној Европи. Отуда значај модернизовања пруге Београд–Будимпешта. Представници Мађарске и Кине су у Пекингу парафирали споразум који отвара пут ка обнови ове пруге.

"Све земље на овим просторима су врло заинтересоване за изградњу те пруге, али мислим да је и Кина врло заинтересована, из својих разлога наравно. Пре свега због продора на тржиште ЕУ и овог дијела Европе", рекао је професор Љубодраг Савић са Економског факултета у Београду.

Пошто се упознала са стањем у смедеревској Железари, кинеска компанија "Хебеј ајрон енд стил" потписаће меморандум о разумијевању са Србијом.

"Ово је за сада меморандум о разумијевању којим се показује да су обе стране спремне да уђу у даље преговоре, све остало биће резултат преговора које ми са нестрпљењем очекујемо", рекао је министар рударства и енергетике Александар Антић.

И из области енергетике очекује се потписивање једног споразума, а из Владе најављују почетак реализације потписаног.

"Потписаћемо споразум са кинеском компанијом која у Србији жели да ради на изградњи електране која би као гориво користила отпад. Оно што је изузетно важно јесте то што смо све завршили и очекујемо почетак изградње нове електране у Костолцу", рекао је Антић.

Иако је кинески привредни раст благо опао, тамошњи лидери најављују убрзање и тражење нових извора раста.

"Кина има интереса да инвестира у овом дијелу Европе, али мислим да Кина за разлику од осталих компанија из високо развијених земаља када дође на неко подручје, она не дође за један пројекат и неко кратко вријеме", рекао је Савић.

У кинеском граду Суџоу биће потписан и споразум о економском појасу пута свиле. Други дио боравка у Кини чини билатерална посјета и разговори делегације Владе са предсједником и премијером те земље.