latinica  ћирилица
12/11/2015 |  13:49 | Аутор: Независне

Како се што боље наспавати?

Ваше расположење приликом буђења одраз је вашег квалитетног или неквалитетног сна. Иако имамо утисак да нам расположење зависи од тога да ли је кишно или сунчано јутро, то не мора увијек да буде тако.
Спавање - Фото: илустрација
СпавањеФото: илустрација

Не смијемо заборавити да се током сна наш организам обнавља, и да је веома битно за цјелокупно наше здравље да што боље и квалитетније спавамо. За вас смо припремили неколико савјета, уз помоћ којих ћете, надамо се, успјети да се наспавате и одморите.

За почетак, намјестите идеалну температуру у спаваћој соби. Нека се креће од 15 до 20 степени. И зато, током љета, пронађите начин да је расхладите. То ћете успјети спуштањем ролетни, које ће вас заштитити уједно и од сунца.

Бука је такође један од фактора који вам могу реметити сан. Како бисте се изборили са тим проблемом, набавите чепиће за уши.

Пожељно би било да сваке вечери легнете у исто вријеме као и да се сваког јутра пробудите у исто вријеме, чак и викендом, како и се тијело навикло на такав ритам и како би сан дошао сам од себе.

Сљедећа битна ствар, избјегавајте поподневне дријемке како не бисте пореметили сан током ноћи, а ујутру, одмах након буђења, трк на терасу, изложите се сунчевој свјетлости, како би се организам што прије разбудио.

Сат времена прије спавања, смањите или искључите све изворе свјетлости које вас окружују. Угасите ТВ, компјутер, оставите мобилни телефон што даље од вас. Потребан вам је мир. Опуштајући ритуал пре спавања нека постане дио ваше свакодневнице- релакс купка, шољица биљног чаја или читање неке добре књиге.

Уколико се ипак догоди да не можете заспати, промјените собу и радите нешто што вам не привлачи ни мало пажње, и тако наставите све док не осјетите замор, а онда се вратите у ваш топао кревет.

Још неколико врло битних ствари које требате избјегавати- тешке оброке, алкохол и цигарете непосредно пред спавање заборавите. И најважније за крај – кревет вам служи за одмор и спавање, с тога, ствари невезане за сан, попут лаптопа, материјала са посла, тешке литературе држите што даље од кревета.