latinica  ћирилица
10/11/2015 |  10:40 ⇒ 13:57 | Аутор: dnevni avaz

ЕК: БиХ се поново вратила на реформски пут

Европска комисија усвојила је извјештај о напретку за БиХ за 2015. годину, а усвојени су и извјештаји о напретку за остале земље западног Балкана и Турску.
Европска комисија (фото: www.mfa.gov.rs) -
Европска комисија (фото: www.mfa.gov.rs)

Европска комисија је закључила да се БиХ поново вратила на реформски пут, и да је почела ријешавати приоритете на путу приступања ЕУ, а што је показала кроз усвајање Реформске агенде.

"За даљи напредак БиХ ка ЕУ потребан је смислен напредак на провођњу реформи из Агенде, а што је услов за разматрање захтјева за чланство у Унији. Политички консензус из фебруара треба да буде проведен и имплементиран широм БиХ. Потребно је донијети реформе као што су јачање јавне управе, неопходно је побољшати сарадњи на свим нивоима власти успостављањем ефикасног механизма координације", саопштила је Европска комисије.

Од БиХ се очекује да ријеши кључна отворена питања у правосуђу, а у складу с препорукама структуралног дијалога. Неопходан је, истиче се у саопштењу, и напредак у имплементацији Споразума о стабилизацији и придруживању, укључујући његово прилагођавање након уласка Хрватске у ЕУ.

Када је ријеч о политичким критеријима, указује се на недостатак координације између различитих нивоа власти, Као отворено питање остаје и ријешавање пресуде “Сејдић-Финци“, и констатује да је БиХ у почетној фази реформе јавне управе.

БиХ се подстиче на имплементацију Стратегије реформе правосуђа, односно на покретање мјера за побољшање независности судства и његове ефиксаности. Када је ријеч о борби против корупције, наводи се да је институционални оквир и даље слаб и неадекватан. Борба против организованог криминала, наводи се у извјештају, такође треба бити знатно побољшана.