latinica  ћирилица
09/11/2015 |  18:36 | Аутор: СРНА

Кустурица: Знак да се успоставља нови свјетски поредак

Одлука Генералне конференције Унеска да одбије пријем самопроглашеног Косово у ту организацију је добар знак, не само зато што ће бити сачувана свјетска културна баштина, већ и зато што говори о буђењу биполарног свијета у коме УН нису више мјесто гдје се спроводи воља једног народа, него се полако успоставља нови свијет, оцијенио је српски режисер Емир Кустурица.
Емир Кустурица - Фото: СРНА
Емир КустурицаФото: СРНА

"Ово је реакција новог свјетског поретка, добра реакција. Донедавно су у том истом свијету жмирили када су вандали рушили богомоље, у међувремену се свијет, изгледа промијенио. То је глас оних којима смета рушење Палмире, вандализовање месопотамских трагова културе, а сад су дошли до закључка да није згодно да они који су сјкерама скидали крстове са манстира буду и чувари те баштине", истакао је Кустурица за портал "Искра".

Прослављени српски режисер је нагласио да је највећа побједа да постоји свијест која, ипак, држи до културе и традиције и која не дозвољава да се сјекирама одсијеку наши коријени.

"Ова одлука за нас је, послије резолуције о Сребреници, на којој су посебно инсистирали Енглези и Американци и која такође није усвојена, можда и највећа политичка побједа", каже Кустурица.