latinica  ћирилица
09/11/2015 |  14:25 ⇒ 18:38 | Аутор: Агенције

Николић: Праведна и морална побједа у немогућим условима

Предсједник Србије Томислав Николић честитао је грађанима Србије побједу поводом гласања о чланству за пријем Косова на Генералној конференцији Унеска.
Томислав Николић - Фото: Screenshot
Томислав НиколићФото: Screenshot

Toмислав Николић је честитао грађанима Србије што су "имали повјерења да ћемо бранити и одбранити оно што су наши преци чували вијековима".

- Ово је праведна и морална побједа у скоро немогућим условима, када често оно што је исправно не може да рачуна на подршку већине, додао је Николић.

Он је честитао и Влади Србије што је уложила много дипломатских напора и није одустајала ни када се чинило да је све изгубљено.

- Србија има много пријатеља у свијету који пријатељство не заснивају на обиму трговинске размјене и снази оружја, већ на понашању народа и држава. Ова побједа није извојевана новцем већ поштовањем које свијет гаји према нашој држави и народу, истакао је предсједник Србије.

Вучић: Србија није поражена, то више није велика новост

Србија није поражена, а то више и није велика новост, јер полако али сигурно учимо да у најмању руку не губимо, изјавио је данас премијер Србије Александар Вучић.

- Како једна стара изрека каже - бахатост је највећи непријатељ побjеде. Не желим да ликујем, нити ми Срби желимо да се правимо важни, али хоћемо свима поводом одбијања захтјева Косова да уђе у Унеско да кажемо: Србија није поражена и то више и није велика новост, и Србија полако али сигурно учи у најмању руку да не губи, рекао је Вучић на конференцији за новинаре.

Фото: Танјуг

Он је рекао да су најбољи доказ за то чињеница да је Србија и у случају Резолуције о Сребреници, економске агресије Хрватске, као и данашње сједнице Генералне конференције Унеско имала успјешан крај.

Вучић је рекао да су српски народ и земља завршили са комплексима и фрустрацијама, да се боре за, а не против, да штитимо своје интересе, и да више нисмо неко коме се намеће било чија воља.

Штитећи интересе народа супротставили смо се јачима од себе, који нас нису унизили, рекао је Вучић и истакао да је поносан на земљу и на народ. Он је рекао да ће Србија неке утакмице и губити, али да неће одступити од својих принципа, те да неће улазити у сукобе већ ће покушавати да дијалогом ријеши све проблеме.

Дачић: Нема рјешења без Србије

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић оцијенио је данас да Косово, има мале шансе да добије подршку како би постало нестална чланица УН, за шта намјерава да се кандидује.

- Нису прошли Унеско, гдје је низак цензус, а у Генералној скупштини УН се гласа другачије, рачунају се и гласови уздржаних и потребна је двотрећинска већина. Те снове треба да престану да сањају. Трајног рјешења нема без Србије, поручио је Дачић.

Поводом одлуке Унеска, Дачић истиче да су представници власти све што су чинили протеклих дана чинили за српски народ, земљу, правду и историју.

- Нисмо изгубили, већ смо побиједили, оцијенио је шеф српске дипломатије и апеловао на све да задрже у сјећању ко је овог пута био на страни Србије.

Гојковић:Одлука у интересу међународног права

Председница Скупштине Србије Маја Гојковић поздравила је одлуку Генералне конференције Унеска оцењујући да је она у интересу међународног права и јачања дијалога, као и принципа на којима је постављена та организација.

 Захваљујемо свим државама које су препознале оправданост залагања Србије да такозвано Косово не постане члан ове организације будући да не испуњава критеријуме за пријем. Ово је важно и за поштовање принципа међународног права и потребу да се питање кутуре неполитизује, рекла је Гојковић.

Она је истакла да је показала да су интензивна дипломатска активност и настојања Србије у циљу заштите културног насљеђа, као и конструктивног и отвореног дијалога, јасно препознати као исправно залагање у великом дијелу међународне заједнице.

Ђурић: Побједа разума и правде над политиком

Одлука Генералне конференције Унеска побједа је разума и правде над политиком, изјавио је шеф Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Марко Ђурић.

Ђурић је истакао да је та одлука и потврда да Србија, када наступа са јединственом подршком својих грађана и институција, може да утиче на међународне процесе.

- Захваљујемо свим нашим грађанима који су се протеклих седмица укључили у напоре да се најширој светској јавности предочи истина о српској културној баштини на Косову и Метохији, а посебну захвалност дугујемо државама чији су представници данас у Паризу били против политике диктата и победе неправде у Унеску, навео је Ђурић у писаној изјави.

СПЦ поздравила одлуку ГК Унеска и позвала на дијалог

Српска православна црква поздравила је одлуку Генералне конференције Унеска и позвала на дијалог и изградњу повјерења као једини пут за рјешавање свих проблема.

У саопштењу СПЦ је изражена захвалност свим оним земљама које су дале подршку путу дијалога и разумијевања.

"Србија и Српска Православна Црква су све вријеме тражили одлагање ове расправе, како би се избјегла непотребна политичка конфронтација, али пошто захтјев Србије није усвојен, приступило се гласању које је показало да у Унеску ипак не постоји спремност да се доносе исхитрене политичке одлуке које угрожавају безбједност културне баштине и дијалог који Београд већ води са Приштином", наводи се у саопштењу.

Срби са Косова посебнo захвални Русији

Срби на Косову задовољни су због одлуке Генералне конференције Унеска да, а многи истичу велику помоћ Руске Федерације у спречавању тих амбиција Приштине. Многи не схватају како је уопште и разматран пријем територије која није чланица УН.

Славко Симић, предсједник Српске листе, оцјењује за да је ријеч о побједи српске дипломатије, али упозорава да државно руководство и убудуће мора да спрjечава покушаје Косова да постане чланица неке од осталих међународних организација.

Синиша Ђорђевић из Грачанице сматра да је "правда победила" и оцјењује да су сви косметски Срби поносни на то што је дио свијета схватио да је Космет српска земља, а манастири и цркве заоставштина Срба и недјељив дио српског националног и вјерског бића.

Косову није мјесто у УНЕСКО

Градоначелници и предсједници скупштина општина Зубин Поток, Лепосавић, Звечан и Сјеверна Косовска Митровица поздравили су одлуку Генералне конференције Унеска. 

Руководиоци српских општина са сјевера Косова захвалили су за огромно залагање Влади Србије и свим земљама чланицама Унеска које су гласале против, као и земљама које су биле уздржане.

- Коначно је овим чином доказано да послије онога што је учињено на Косову рушењем и паљењем цркава и манастира, рушењем гробаља, таквима не припада мјесто у организацији чији је циљ да допринесе миру и безбједности подржавањем сарадње међу нацијама кроз образовање, науку и културу као метод универзалног поштивања правде, закона, људских права и основних људских слобода, наведено је у саопштењу.

Повезане вијести:

Самопроглашено Косово није примљено у Унеско

Москва:Ситуација не терену демантовала Приштину

Кустурица: Знак да се успоставља нови свјетски поредак