latinica  ћирилица
05/11/2015 |  08:39 | Аутор: Б92

Приштина Европи "подмеће" статус

Из сједишта ЕУ поручују да нису могуће измјене ССП који је већ потписан са самопроглашеним Косовом.
Београд - Приштина - Фото: илустрација
Београд - ПриштинаФото: илустрација

Неважећи амандман који помиње "Републику", пишу "Вечерње новости".

За ЕУ дилеме нема - једини валидан споразум о стабилизацији и придруживању са самопроглашеним Косовом је онај који је Брисел понудио и обе стране га потписале. А у њему, уз назив Косово, стоји и звјездица којом се истиче да се статус не прејудицира.

"Ми смо ССП објавили још у априлу", подсјећа за "Вечерње новости" портпаролка високе представнице ЕУ Маја Коцијанчич.

Славко Симић, шеф посланичке групе Листе "Српска", објашњава за "Новости" да је непосредно пред почетак сједнице парламента Одбор за европске интеграције предложио амандман по којем би се самопроглашено Косову умјесто фусноте "додијелио" статус "Републике Косово" и да је председник Скупштине предложио да амандман буде у "пакету" са ССП.

"Оштро сам се супротставио томе и рекао да ћу отићи са сједнице, послије чега је услиједило одвојено гласање за амандман, а посебно за ССП", каже нам Симић, тврдећи да се споразум не мења амандманом, већ да је ССП остао неутралан кад је ријеч о статусу.

Симић наводи да је амандман усвојен зарад потреба косовског законодавства како би се "књижило" да је Споразум подржала "Република". На питање зашто су посланици "Српске" били уздржани током гласања за амандман, а нису гласали против, он каже:

"Били смо уздржани, јер смо свакога дана с тим људима. То је политичка ствар гдје морате мудро да реагујете и доносите одлуке које неће да иритирају остале посланике".