latinica  ћирилица
31/10/2015 |  09:27 | Аутор: Агенције

Руски авион са 224 путника срушио се на Синају, нема преживјелих (ВИДЕО)

Египатски званичници су данас потврдили да нема преживјелих у паду руског путничког авиона, који се рано јутрос срушио на Синају, јавио је АП.

У авиону "ербас А321" налазило се 214 руских путника и три Украјинца, саопштила је египатска влада.

Према подацима египатског министарства за цивилну авијацију, у авиону су се налазила три мушкарца, 138 жена и 17 дјеце, старости између двије и 17 година.

Прелиминарни резултати истраге показали су да је техничка грешка узрок пада авиона. Спасиоци који су стигли на мјесто пада авиона извукли су тијела најмање 100 људи из олупине, изјавио је представник египатске безбједносне службе.

Извори из египатских безбједносних снага наводе да су тијела погинулих пронађена у радијусу око пет километара од олупине летјелице.

Авион је пао вертикалном линијом због чега је већи дио авиона изгорио.

- Многи су умрли у сједиштима, везани сигурносним појасевима - рекао је он, пренио је Ројтерс.

Према његовим ријечима, авион се приликом пада распао на два дијела, а мањи дио репа запалио се и ударио о велику стијену.

- Извукли смо најмање 100 тијела, а остала се и даље налазе унутар (летјелице) - додао је он.

Исламска држава у Египту: Оборили смо руски авион

Египатски огранак екстремистичке групе Исламска држава тврди да су његови припадници оборили руски путнички авион који се јутрос срушио на Синајском полуострву.

"Војници калифата су успјели да оборе руски авион на Синају", наводи се у саопштењу ИС објављеном на друштвеним мрежама, пренио је АФП.

На сјеверном Синају се већ две године налази сједиште огранка ИС, чији су припадници одговорни за убиство на стотине египатских војника и полицајаца.

Руско министарство саобраћаја одбацило је медијске наводе да су руски путнички авион, који се рано јутрос срушио на Синају, оборили терористи.


 

"Извјесни медији сада објављују непровјерену информацију да је руски путнички авион на путу од Шарм ел Шеика до Санкт Петербурга наводно оборен ракетом земља-ваздух коју су лансирали терористи", рекао је руски министар саобраћаја Максим Соколов.

"Та информација се не може сматрати вјеродостојном", додао је Соколов, а пренео ТАС С.

Авион "ербас А321", руске авиокомпаније "Колавија", на лету од Шарм ел-Шеика до Санкт Петербурга срушио се данас око 100 километара од Ариша у Сјеверном Синају, навео је ТАС.

Војни авиони су открили олупину авиона у планинском подручју, а 45 возила хитне помоћи је усмјерено на мјесто несреће, како би однијела мртве и рањене, саопштено је из египатске владе.

Нема назнака да је авион оборен, навели су извори из службе безбједности.

На сјеверном Синају је већ двије године сједиште огранка Исламске државе, који су убили на стотине војника и полицајаца.

Портпарол руске вадзухопловне управе Росавијација, Сергеј Исволски је рекао за агенцију Интерфакс да је авион полетио у 6 сати и 21 минут а да је контакт са њим изгубљен послије 25 минута.

Египатски врховни тужилац генерал Набил Садек наредио је истрагу у вези са падом руског путничког авиона.

Он је форимирао тим тужилаца са циљем да оду на мјесто несреће и истраже дијелове авиона.

Руско Министарство припремило је три авиона за спасавање због рушења руског авиона у Египту, саопштила је прес служба.

Министарство је хитно организовало мобилна радну групу владине комисије за пружање помоћи приликом несрећих случајева и катастрофа, преноси ТАС.

Аеродром у Ларнаки на Кипру је саопштио да Ербас А321 компаније "Когалимавије" није тражио хитно слетање на Кипру.

Руска амбасада на Кипру провјерава околоности под којима се догодила несрећа.

Поводом неких навода да је авион ушао на територију Турске, портпарол турске владе је саопштио да они нису добили информацију да је авион ушао у њихов ваздушни простор.

Послије одлагања потраге, због лоших временских услова, египатски спасилачки тимови су лоцирали мјесто пада у области Хашана, која је 35 километара јужно од града Ал Ариша, на медитеранској обали Синаја.

Руски предсједник Владимир Путин изразио је најдубље саучешће породицама погунулих у путничком авиону. Путин је наредио министрима да смјеста пруже помоћ фамилијама погинулих.

На Синају су пронађене црне кутије са подацима лета, јавила је телевизија Ал Џазира, позивајући се на безбједносне службе Египта.

Руски Истражни комитет покренуо је кривичну истрагу против авиокомпаније "Когалимавија". Портпарол руског Истражног комитета Владимир Маркин рекао је да је истрага покренута према члану којим се регулише "кршење правила летења и припреме".

У Русији је сутра дан жалости.