latinica  ћирилица
13/10/2015 |  20:59 | Аутор: ТАНЈУГ

Ђурић: Додатни притисак Њемачке, Велике Британије и Хрватске да признамо Косово

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић изјавио је да постоји нови амандман на приједлог платформе за преговарачко Поглавље 35 којим се додатно погоршавају услови за евроинтеграције Србије и врши притисак да се Србија натјера да директно или индиректно призна независност самопроглашеног Косова.
Марко Ђурић - Фото: B92
Марко ЂурићФото: B92

"Премијер Александар Вучић веома озбиљно размишља о томе на који начин посматрати будућност процеса дијалога, политичког живота у земљи, можда и саме владе", рекао је Ђурић је за РТС.

Ђурић је рекао да се амандманом врши додатни притисак на Србију у покушају да се Србија натјера да директно или индиректно призна независност самопроглашеног Косова и додао да је предлагач амандамана Њемачка, а подржавају га Велика Британија и Хрватска.

Он је рекао да ће премијер, као и цијела влада, у наредним данима веома интензивно размишљати о томе шта и како даље.

Ђурић је рекао да има утисак да многи у ЕУ не разумију шта се заправо дешава и каква је размјера проблема са којима се суочавамо. "Многи нису вјеровали да ћемо, када смо били суочени са резолуцијом о Сребреници, ми затражити помоћ од Русије, па смо је затражили и побједили смо, спријечили штетну резолуцију и да будемо означени као геноцидни народ. Мислили су да нећемо увести контрамјере кад је Хрватска увела блокаду на граници, па смо успјели да се изборимо", навео је Ђурић.

Он је рекао да ЕУ треба отворено да каже да ли нас жели или не, али да ово што сад представљају не говори ништа добро о жељама и намјерама у вези са учлањењем Србије у ЕУ.

У Бриселу је вечерас у току неформални састанак премијера Вучића и косовског премијера Исе Мустафе са европском комесарком Федериком Могерини, а Ђурић каже да је цијела делегација у Бриселу погођена таквим развојем догађаја.

Ђурић је рекао да Београд жели да финализује односе са Приштином и да разговара.

"Морамо да се договарамо у корист свих грађана, али немојте да тражите ни од премијера ни од српске делегације да раде против свог народа, јер ми то нећемо", рекао је Ђурић.

Упитан да ли има наде да се садржај на папиру поправи, Ђурић је рекао да наша делегација не би била у Бриселу да не вјерује да разговор има смисла.

"Али није фер суочавати Србију са новим условима, у овом тренутку, кад радимо на реформама. То од оних који се представљају као ваши пријатељи и који вас желе као дио своје породице једноставно није фер", рекао је Ђурић.