latinica  ћирилица
06/10/2015 |  18:54 | Аутор: РТРС

Предсједништво БиХ купује аутомобил вриједан више од 200.000 КМ! (ВИДЕО)

Уочи посљедњих избора, и непосредно након њих, из заједничких бх. институција громогласно су најављивани нови законски и подзаконски акти о смањењу плата, принадлежности и растрошности уопште. Најављиване су и велике уштеде у бх буџету.
Нови аутомобил у БиХ институцијама - Фото: РТРС
Нови аутомобил у БиХ институцијамаФото: РТРС

Годину касније – по свему судећи, остало је на најавама. Или на папиру. Предсједништво БиХ расписало је оглас за куповину аутомобила у вриједности астрономских 171.000 марака- и то без ПДВ-а.

Претходно су од Савјета министара затражили и добили - изузеће из Правилника о набавци службених аутомобила за заједничке институције, који је на снази тек од почетка године.

Тим правилником лимитирана је набавна вриједност аутомобила за потребе изабраних и именованих званичника у извршној, законодавној и судској власти. Пробирљивим члановима Предсједништва, очигледно, та лимитираност није одговарала.

Правилник о условима набавке и начину кориштења службених возила у институцијама БиХ, требало је да уведе ред и донесе уштеде, али тек што је ступио на снагу- засметао је. И то врху извршне власти.

Висока класа аутомобила набавне вриједности до 130.000 марака није задовољавала њихове истанчане прохтјеве. Обратили су се својим страначким сљедбеницима, који сједе у Савјету министара. А они шефовима, а шта би друго, већ испунили жељу и избрисали Предсједништво БиХ из Правилника, на сједници одржаној средином септембра. Који дан касније освануо је оглас.

Предсједништво БиХ купује нову лимузине вриједности до 171.000 марака. Са ПДВ-ом око 2000.000. или 70.000 више од коригованим им Правилником, дозвољеног лимита. Оглас је још отворен.

У Предсједништву не трпе. Али ћуте. Не откривају за чије потребе се, новцем узетим од грађана, купује нова лимузина. Сва три члана, бар судећи према тренутном возном парку љубитељи су Аудија. И то осмице. Аутомобили су у одличном стању са масажерима на сједиштима и савременим безбједносним, навигацијским и медија системима, између осталог! Посљедња купљена осмица, она је у којој се вози Бакир Изетбеговић.

Коштала је 213.000 марака. Незванично, нова лимузина намијењена је Драгану Човићу, који се не тако давно одушевљавао скромношћу поглавара Римокатоличке цркве и Форд фокусом којим се папа Фрањо возио кроз Сарајево.

Било да је нова лимузина намијењена Човићу или неком другом члану Предсједништва, папина упозорења о сензибилности власти према гладнима трајала су нешто друже од његове посјете Сарајеву.

Управо 20.000 корисника јавне кухиње, више од пола милиона незапослених, и више од пола грађана БиХ на ивици егзистенције. А власт се и даље понаша по принципу што дубљи џеп то дебљи образ.

И није растрошно Предсједништво никакав изузетак. Напротив. Њиховим стопама већ су кренули други. Канцеларија за ревизију финансијског пословања, која деценију упозорава на прекомјерно трошење новца, затражила је изузеће из свих лимитирајућих Правилника.

У супротном биће то кажу, удар на њихову независност. На сличан начин, независност штите у Управи за индиректно опорезивање, Обавјештајној агенцији, и гле чуда, у Тужилаштву БиХ.

Тужиоцу Горану Салиховићу, уз АУДИ и Туарег, који су плаћени 103.000 односно 113.000 марака, потребно је још ни мање ни више него 30 специјалних возила, како наводи у захтјеву који је у нашем посједу.

Од тога чак 10 специјалаца – вриједно је до 100.000 марака. Специјалцима и њиховим специјалностима - у БиХ очигледно никад краја.