latinica  ћирилица
06/10/2015 |  16:26 | Аутор: ТАНЈУГ

Русија дала рок Гуглу да усклади пословање са законом

Руска Федерална антимонополска служба (ФАС) наложила је Гуглу (Гоогле) да до 18. новембра усклади пословање са законом о заштити конкуренције у дијелу злоупотребе доминантног положаја на тржишту апликација за оперативни систем "андроид", саопштила је служба.
Гугл  (архива) -
Гугл (архива)

Компанија Гугл, према прописима ФАС, мора до наведеног рока да прилагоди уговоре с произвођачима мобилних уређаја, да искључи из споразума услове којима се ограничава инсталација апликација и услуга других произвођача, наведено је у саопштењу.

Ако се против Гугла покрене правни поступак, компанији пријети казна од један до 15 одсто промета на тржишту апликација за 2014. годину, пренио је Тас.

"Та цифра је прилично велика јер обухвата приходе Гугла од продаје свих апликација "гугл плеја" (Гоогле Плаy) , реализованих куповином тих уређаја, музике, видеа и другог у 2014. години на територији Русије", објаснили су у ФАС-у.

Познаваоци процјењују да годишњи обрт "гугл плеја" у Русији премашује 70 милиона долара.

Према прописима, америчка компанија ће морати да обавијести све кориснике мобилних уређаја на "андроиду" о могућности деактивирања уграђених сервиса Гугла, промјени претраживача "гугл хром", као и инсталацији алтернативних апликација које по функцији одговарају сервисима пакета "гугл мобајл сервисиз" (Google Mobile Services).

Агенцији Тас у прес служби Гугла су рекли да разматрају (материјале ФАС) и да ће донијети одлуку.