latinica  ћирилица
06/10/2015 |  14:13 | Аутор: СРНА

Свједок Тужилаштва - Мехемед Кадић учествовао у убиствима Срба

Заштићени свједок Тужилаштва БиХ рекао је на суђењу за злочине почињене на подручју Трнова да је Мехемед Кадић учествовао са групом људи у убиствима Срба на планини Трескавици.
Тужилаштво БиХ - Фото: РТРС
Тужилаштво БиХФото: РТРС

Свједок се присјетио да је прије неколико година причао с Кадићем о тим убиствима, који му није рекао ко је све са њим у томе учествовао већ да су убили између 17 и 19 Срба из трновског села Ледићи који су бјежали преко Трескавице.

Заштићени свједок је навео да му је Кадић испричао да их не би побили да тада није рањен његов рођак, али је рекао да је једно дијете преживјело.

Свједок је дао исказ на суђењу Едхему Годињаку, Медарису Шарићу и Мирку Бунози, оптуженима за учешће у удруженом злочиначком подухвату с циљем убистава и затварања Срба у селима на подручју Трнова.

Према оптужници, Годињак је био начелник Станице јавне безбједности Трново, Шарић командант Штаба Територијалне одбране Трново, а Буноза командант јединица Хрватских обрамбених снага.

Други заштићени свједок, који је исказ дао на позив Тужилаштва, посвједочио је да му је Кадић причао о убиствима, те да је навео да је једна од жена бацила бомбу која је ранила рођака Хамеда.

Овај свједок је говорио да му је Кадић испричао да је његов рођак Хамед убио једну групу, преноси Бирн.

На питање ко је учествовао у убиствима других, свједок је одговорио да му је Кадић рекао да је с њим био "брат Хасиб, Велићи, Кемо Кремо".

Према ријечима свједока, убијени су чланови породица Тешановић, Васић и Кењић. "Било је стараца, жена, дјеце", додао је он.

Свједок Милан Васић рекао је да је био у групи људи који су из Ледића преко Трескавице кренули за Калиновик.

"Долазе жене из правца Дејчића и говоре: `Морате бјежати одавде!`. Онда је настала паника и морали смо се повлачити", испричао је Васић.

Он је навео да су на подручју Трескавице наишли на четворицу људи, које је успио заобићи, и да се вратио у Ледиће.

Васић је рекао да је његова мајка успјела да дође до Калиновика, а да су двије сестре и сестрична убијене.

Суђење ће бити настављено 20. октобра