latinica  ћирилица
06/10/2015 |  12:36 | Аутор: СРНА

Радовић: Базама података унаприједити безбједност саобраћаја

Директор Агенције за безбједност саобраћаја Републике Српске Милија Радовић рекао је данас да се само квалитетним базама података о незгодама које су доступне свима може унаприједити безбједност саобраћаја.
Милија Радовић - Фото: СРНА
Милија РадовићФото: СРНА

Радовић је, пред почетак радионице о теми "База података и унапређење базе података о саобраћајним незгодама" у Источном Сарајеву, рекао да је ово трећи циклус обуке за јединице локалне самоуправе, који организују Министарство управе и локалне самоуправе и Агенција за безбједност саобраћаја, у сарадњи са УНДП-ом.

"Да бисмо смањили број незгода и управљали безбједношћу саобраћаја треба да имамо квалитетне податке о саобраћајним незгодама", навео је Радовић и додао да је циљ данашње радионице показати како се на једноставан начин може извршити мапирање саобраћајних незгода, односно њихово преношење на карте у електронском облику.

Према његовим ријечима, то се једноставно може радити у полицијским станицама, као и у јединицама локалне самоуправе, а када су добри подаци о локацијама гдје се најчешће дешавају незгоде, онда се могу доносити и квалитетне одлуке и полиција предузимати своје мјере на контроли учесника у саобраћају, а јединице локалне самоуправе мјере из своје надлежности.

Радовић је напоменуо да је у свакој општини различита ситуација када је ријеч о приступу бази података о саобраћајним незгодама, те да се то брзо рјешава, чим локална управа упути захтјев МУП-у за приступ информацијама.

Предсједник Савјета за безбједност саобраћаја града Источно Сарајево Будимир Беровић рекао је да је на подручју шест општина града стање безбједности у саобраћају задовољавајуће, као и да се сваке године покушава унаприједити ова област.

Он је напоменуо да је главни узрок саобраћајних незгода неприлагођена брзина и непоштивање саобраћајних правила и прописа.

Беровић истиче да град издваја одређена средства за унапређење безбједности саобраћаја, прије свега за обнављање вертикалне и хоризонталне сигнализације, постављање нове на свим новоизграђеним улицама, замјену дотрајале и оштећене.

"Ове године смо уложили око 85.000 КМ за те радове, обновљена је комплетна хоризонтална сигнализација на свим улицама у шест општина", навео је Беровић и додао да се у сарадњи са "Путевима Републике Српске" покушава замијенити сигнализација која је оштећена или уништена на магистралним и регионалним путевима.

Он је рекао да на подручју града постоји проблем са крађом саобраћајних знакова на регионалним и магистралним путевима, због чега се, иако то није по правилима, замјењују пластичним, а не алуминијским, што је дало добре резултате.