latinica  ћирилица
06/10/2015 |  11:34 | Аутор: РТРС

НСРС о стамбеном збрињавању избјеглих, раду ВСТС (РТРС Плус) (ВИДЕО)

Народни посланици су данас разматрали Извјештај о раду ВСТС за 2014. годину, извјештаје Републичке комисије за утврђивање сукоба интереса, Фонда за заштиту животне средине и енергетску ефикасност РС, те Извјештај о пословању ИРБ РС за прошлу годину.
Народна скупштина Републике Српске - Фото: РТРС
Народна скупштина Републике СрпскеФото: РТРС

Засједање НСРС можете пратити на РТРС плус или овдје.

Народна скупштина Републике Српске размотрила је извјештај о пословању Инвестиционо-развојне банке Републике Српске и фондова за 2014. годину са извјештајем независног спољног ревизора. Директорица ИРБ Сњежана Вујнић рекла је у завршној ријечи да је ИРБ ликвидан и да је мало предузећа са резултатима као што их има ова банка.

"Док није било ИРБ, каматне стопе у Републици Српској биле су високе и износиле су од девет до 12 одсто", подсјетила је Вујнићева.

Она је навела да је борачким категоријама у Српској посредством ИРБ-а било на располагању 10 милиона КМ.

"Сви захтјеви борачких категорија су одобрени, а имамо могућност да за ове категорије буде одобрено кредита у износу од шест милиона КМ по фиксној каматној стопи од четири одсто", каже Вујнићева.

Она је напоменула да и за све пољопривредне произвођаче могу бити одобрени кредити по каматној стопи од четири одсто.

Говорећи о обвезницама бањалучке Робне куће "Боска", Вујнићева је рекла да је у августу ова робна кућа уплатила ИРБ-у 1,7 милиона КМ, те да мјесечно уплаћују по 200.000 КМ по основу доспјелих обавеза.

Шеф посланичког клуба СДС-а Вукота Говедарица рекао је да је Инвестиционо-развојна банка "одобравала кредитне линије без финансијског посредника". Током расправе на сједници Народне скупштине о пословању ИРБ и фондова за 2014. годину са извјештајем независног спољног ревизора, Говедарица је рекао да је то искориштено "за крпљење рупа" у буџету РС.

Посланик ПДП-а Славиша Марковић рекао је да у извјештају недостаје информација која предузећа и физичка лица не измирују обавезе по основу преузетих кредита од ИРБ-а. Оцијенио је да ИРБ неће остварити поврат кредита од Олимпијског центра "Јахорина", Топлане Приједор, Фармаланда, Робне куће Боска и других.

Реплицирајући Марковићу, посланик ДНС-а Душко Ивић рекао је да ће приједорска Топлана вратити кредит ИРБ-у јер је Град Приједор гарант тог кредита.

Посланик НДП-а Драган Чавић рекао је да је забринут због чињенице да правосуђе Републике Српске још ништа не чини у вези са случајевима Бобар банке, Балкан инвестмент банке и приватизације Боске.

Посланик СРС РС Миланко Михајилица рекао је да ИРБ никада није доставио информацију о ефектима пласираних кредита људима блиским власти у Републици Српској.

Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић изјавио је да је у посљедње три године за 23.000 смањен број незапослених лица у Републици Српској.

Ђокић је истакао да тај податак говори да је дошло до оправка економије Републике Српске.

"Резултат смањења броја незапослених је резултат продукованих мјера које је директно предузимала Влада Републике Српске путем акционих планова запошљавања у претходним годинама, али и усљед општег економског раста", рекао је Ђокић у НСРС..

Ђокић је у завршној ријечи о Годишњем извјештају за област малих и средњих предузећа и занатско-предузетничку дјелатност у РС за 2014. годину рекао да је Влада препознала потребу подршке за ангажовање женске радне снаге. Он је подсјетио да је Влада недавно одлучила да куповином требињског "Новотекса" сачува текстилну индустрију у Српској у којој ће бити запослено 170 радника, и у припреми је отварање додатних 100 радних мјеста.

Ђокић је рекао да ће и у другим општинама у Српској бити отворени погони у којима ће се моћи запослити жене у области текстилне индустрије.

Разматран је и Годишњи извјештај за област малих и средњих предузећа и занатско-предузетничку дјелатност у Српској за 2014. годину, у којем се наводи да је у Српској прошле године регистровано 3.242 нових предузетника и 839 малих и средњих предузећа, док је угашено 569 малих и средњих предузећа и 4.969 субјеката у форми предузетника.

Инвестиционо–развојна банка Републике Српске у 2014. години одобрила је 918 кредитних захтјева у укупном износу 114.958.246 КМ. Образлажући у Парламенту извјештај о пословању ИРБ-а и фондова за прошлу годину, са извјештајем независног спољног ревизора, директор ИРБ-а Сњежана Вујнић рекла је да је путем кредитне линије за почетне пословне активности одобрено 111.000 КМ.

Вујнићева је рекла да је за микробизнис у пољопривреди одобрено 5.305.487 КМ, док је за кредитну линију за пољопривреду одобрено 1.701.000 КМ. Према њеним ријечима, путем кредитне линије за предузетнике и предузећа одобрено је 12.684.000 КМ, додатних зајмова 20.806.000 КМ, а за реализацију приоритетних пројеката правних лица у Српској одобрено је 17.000.000 КМ.

Навела је да је из средстава Свјетске банке, путем кредита за мала и средња предузећа одобрено 26.026.920 КМ, и додала, да нето добит ИРБ-а и фондова у 2014. години износи 15 милиона КМ, од чега се на ИРБ односи 103.852 КМ, на Фонд за развој и запошљавање 2.946.315 КМ, Фонд за развој источног дијела Републике Српске 1.737.258 КМ, Фонд становања 4.672.450 КМ и Акцијски фонд 264.681. Вујнићева је рекла да је независни ревизор изразио позитивна мишљења о финансијским извјештајима ИРБ-а, Фонда за реституцију, Акцијског Фонда и Фонда становања. Она је додала да су дата мишљења с резервом о финансијским извјештајима Фонда за развој источног дијела Републике Српске и Фонда за развој и запошљавање.

Фонд за заштиту животне средине и енергетску ефикасност Републике Српске у прошлој години суфинансирао је 52 пројекта, а укупна вриједност инвестиција била је 2.862.293 КМ, наводи се у извјештају о извршењу плана рада и финансијског плана овог фонда. У извјештају се истиче да властито улагање Фонда за заштиту животне средине износи 1.155.947 КМ, односно 40 одсто у односу на инвестицију. У извјештају се додаје да су средства уложена и за подстицање образовних, истраживачких, иноваторских и развојних студија, програма и пројеката из области заштите животне средине.

"Фонд је 53 одсто средстава пласирао у тематске области заштите, очувања и побољшања квалитета вода. Од тога 52 одсто средстава додијељено је јавним установама", наглашава се у овом извјештају који је размотрила Народна скупштина.

Народна скупштина размотрила је извјештај о раду Републичке комисије за утврђивање сукоба интереса у органима власти Српске у коме се истиче да је утврђено 10 случајева сукоба интереса. У извјештају се наводи да је у прошлој години донесено 35 рјешења, да је дато 35 мишљења у 24 случаја и усвојено исто толико закључака.

Предсједник Комисије за утврђивање сукоба интереса у органима власти РС Обренка Слијепчевић истакла је у завршној ријечи да ова комисија ради професионално и у складу са условима и могућностима. Она је напоменула да је потребно обезбиједити боље услове рада члановима ове комисије.

Посланици су размотрили и извјештај о раду Комисије за жалбе у 2014. години у коме се наводи да је у разматрано 15 жалби о сукобу интереса. Одбијено је 12 жалби, док су три уважене, наглашава се у извјештају.

Народни посланици размотрили су извјештај о реализацији Програма рјешавања проблема расељених лица, повратника и избјеглица за првих шест мјесеци ове године, за коју је планирано да буде издвојено 6,7 милиона КМ из буџета Српске.

Помоћник ресорног министра Драго Вулета рекао је да су основни циљеви тог министарства у реализацији овог програма наставак обнове и реконструкције стамбених јединица и инфраструктуре за потребе расељених лица и повратника у Српској и Федерацији БиХ. Вулета је рекао да Програм има за циљ и обезбјеђивање реинтеграције и интеграције расељених лица стимулисањем одрживог повратка.

Он је навео да је у овом периоду за повратак у Српску планирано 1,3 милиона КМ, док је за повратак у ФБиХ планирано 704.600 КМ. Вулета је рекао да је за здравствено осигурање избјеглих, расељених лица и повратника планирано 75.000 КМ, за алтернативни смјештај 900.000 КМ, док је за рјешавање проблема интерно расељених лица планирано 314.000 КМ.

Самостални посланик Илија Стеванчевић сматра да би више средстава требало издвојити за повратак Срба у ФБиХ, посебно у Ливањском кантону у општинама Гламоч, Босанско Грахово, Босански Петровац.

Здравко Крсмановић из НДП-а заложио се за знатније издвајање помоћи српским повратницима у Пребиловце у Херцеговини који су почели да се враћају на ово подручје.

Посланик СДА Недим Чивић сматра да нису равномјерно распоређена средства по општинама у вези са повратком у Српску, као што је случај у општинама Зворник, Теслић, Брод и на подручје Бањалуке.

Михнет Окић из СДА сматра да би извјештај требало да садржи одобрене, а не реализоване пројекте са јасним детаљима на којим се локацијама они налазе и шта је конкретно планирано да се уради.

Посланик СРС РС Миланко Михајилица сматра да су недовољна средства за повратак Срба у ФБиХ у односу на средства која ФБиХ улаже за повратак на подручје Републике Српске. Констатовао је да се у најтежем положају налазе Срби избјегли из Хрватске који не могу да остваре права у Хрватској у погледу враћања имовине, те станарска, радна и пензиона права.

Предсједник Високог судског и тужилачког савјета БиХ Милан Тегелтија истакао је данас у Бањалуци да је укупан број неријешених предмета у судовима у БиХ у 2014. години умањен за 43.443 или 9,7 одсто, што је најбољи остварени годишњи резултат. "Умањене броја неријешених предмета је забиљежено у Суду БиХ, Апелационом суду Брчко дистрикта, као и у свим првостепеним судовима. Највеће апсолутно смањење броја неријешених предмета је забиљежено у општинским судовима - 38.795 или 14,4 одсто", рекао је Тегетија у НСРС.

Представљајући годишњи извјештај ВСТС-а за 2014. годину, он је навео да је број неријешених предмета повећан у ентитетским врховним судовима, Вишем привредном суду, кантоналним и окружним судовима. Он је нагласио да је највеће апсолутно повећање забиљежено у кантоналним судовима - 6.499 предмета или 17 одсто.

Тегелтија је напоменуо да су у 2014. години тужилаштва подигла 15.578 оптужница против 20.086 лица. "Поступајући по подигнутим оптужницама судови су током 2014. године донијели 14.155 осуђујућих пресуда којима су осудили 17.944 лица. У шест одсто или 874 предмета донесене су ослобађајуће просуде којима је ослобођено одговорности 1.281 лице", додао је Тегелтија.

Према његовим ријечима, у односу на 2013. годину прилив предмета у 2014. години смањен је за 33.026 или седам одсто.

Тегелтија је навео да је пред надлежним судовима у БиХ у 2014. години ријешено 34 одсто више предмета ратних злочина него у 2013. године.

"Надзорно тијело за праћење спровођења Државне стратегије за рад на предметима ратних злочина одржало је 17 састанака у 2014. години на којима је усвојен 31 закључак у вези са процесуирањем предмета ратних злочина у БиХ", каже Тегелтија.

О апсолвираним тачкама дневног реда посланици ће се изјашњавати у четвртак, 8. октобра.