latinica  ћирилица
06/10/2015 |  11:17 | Аутор: ТАНЈУГ

Билд: Зашто је Меркелова тако чврста у ставу о избјеглицама?

Зашто је њемачки канцелар Ангела Меркел, у чију земљу ће према најновијим сазнањима до краја године стићи чак 1,5 милиона избјеглица, тако чврста у ставу да њена држава с тим проблемом може изаћи на крај, питање је на које је данас таблиод "Билд" одговорио да је ту ријеч о лидерству.

"Она жели да покаже лидерство", наводи таблиод и пише да би, уколико би Меркелова повукла своју реченицу о томе да се Њемачка може носити са тим проблемом, то, из њеног улга, могло значити пропаст њене политике.

У окружењу Меркелове зна се да би избјегличка криза могла постати политички судбинско питање њене канцеларске службе, наводи таблиод и додаје да она жели да изврши притисак на друге ЕУ-државе да приме више избјеглица.

"Премишљања Меркелове су да би, ако би Њемачка, као привредно најјача земља ЕУ, саопштила да је преоптерећена избјегличком кризом, онда, такође, и друге земље би затвориле своје границе и ризиковале људску трагедију на капијама Европе", пише "Билд", наглашавајући да Меркел не жели да појача избјеглички талас.

"Она зна да би најава Њемачке да не може да прихвати даље избјеглице могло прузроковати панику у многим кризним земљама и анимирати још већи број људи да крену у бјежанију према Њемачкој", наводи овај таблиод, који је јуче, позивајући се на тајна и повјерљива документа, први објавио процјене о могућем доласку у Њемачку до краја године око 1,5 милиона људи.

Влада Њемачке до сада је процјењивала да би око 800.000 избјеглица, до краја ове године могло да стигне у ову земљу.

Од октобра до децембра, њемачке власти, према сазнањима "Билда", рачунају, међутим, са око 920.000 нових избјеглица.

Овај таблиод преноси сазнања да ће миграциони притисак и даље расти и да се за четврти квартал рачунама и са до 10.000 илегалних прелазака границе дневно.

Њемачка канцеларка Ангела Меркел се због своје политике према избјеглицама нашла на удару политичара и представника покрајина, одакле јој је поручено да се њемачке покрајине, у погледу прихвата избјеглица, налазе на свом лимиту.

"Захтјевам од Меркелове један одговор и дјела о томе како можемо ограничити овај појачани прилив избјеглица", рекла је предсједница владе Рајнланд-Пфалца Малу Дрејер.