latinica  ћирилица
05/10/2015 |  21:14 | Аутор: ТАНЈУГ

БП кажњен са 21 милијарду долара због еколошке катастрофе

Британски енергетски гигант Бритиш петролеум платиће рекордних 20,8 милијарди долара како би подмиро захтјеве америчке владе због штете које је изазвало изливање нафте 2010. године у Мексичком заливу, изјавила је шефица америчког министарства правде, Лорета Линч.

- Ова историјска одлука је снажан и достојан одговор на најгору еколошку катастрофу у америчкој историји - рекла је Линч.

- Бритиш петролеум је добио казну коју заслужује, а која истовремено обезбјеђује неопходну компензацију за штете нанијете животној средини и привреди заливског региона - додала је она.

До једне од најгорих еколошких катастрофа које су задесиле САД довела је експлозија на бушотини Дипвотер хорајзон, у којој је погинуло 11 људи, након чега су се милиони барела нафте излили у воде Залива.

Било је потребно 87 дана да се заустави цурење нафте на око 1.500 метара испод нивоа мора на обали Луизијане.

- С овом нагодбом, савезне, државне и локалне самоуправе и заједнице заливског приобаља имаће средства да направе значајан напредак у правцу обнављања екосистема, привреде и предузећа у региону - рекла је министарка трговине Пени Прикер.

Ово је највећа нагодба с једним ентитетом у историји америчког правосуђа.

Одлука савезног суда укључује, између осталог, сљедеће уплате БП: 5,5 милијарди долара казне по Закону о чистој води, што је највећа цивилна казна у историји права о животној средини, а већина тих средстава биће усмјерена у обнову.

Осим тога, 8,1 милијарди долара је предвиђено за штету нанијету природним ресурсима, што укључује и једну милијарду долара за коју се БП већ обавезао да ће платити за рано санирање штете, а платиће и још 700 милиона долара ако су утврде додатне штете начињене природним ресурсима.

Суд је разрезао и 600 милиона долара казне на име других потраживања, укључујући трошкове процјене штете нанијете природним ресурсима и друге расходе.

Британски енергетски див је већ ушао у засебне споразуме, према којима ће платити 4,9 милијарди долара властима пет земаља Залива, и до једне милијарде долара стотинама органа локалних самоуправа на име потраживања за економске штете које су претрпјели усљед изливања нафте.