latinica  ћирилица
05/10/2015 |  20:38 | Аутор: Агенције

НАТО тражи да Русија прекине вадушне операције у Сирији (ВИДЕО)

"Позивамо Русију да одмах обустави те нападе и да се усредсреди на борбу против ИД и проналажење рјешења за конфликт кроз мирну транзицију", саопштио је Савјет НАТО.
Руски борбени авиони (Фото: livejournal.com) -
Руски борбени авиони (Фото: livejournal.com)

Савjет НАТО је данас затражио од Русије да престане са ваздушним ударима у Сирији и да хитно заустави улијетање руских авиона у турски ваздушни простор, уз констатацију да се ради о опасном и неодговорном понашању.

Амбасадори земаља чланица НАТО, који су на позив генералног секретара Јенса Столтенберга данас у Бриселу одржали ванредни састанак, затражили су да руско ратно ваздухопловство обустави бомбардовање сиријских градова Хомс, Хама и Идлиб у којима су, како се наводи у саопштењу, страдали цивили и припадници сиријске опозиције, а не терористи из такозване Исламске државе.

"Позивамо Русију да одмах обустави те нападе и да се усредсриједи на борбу против ИД и проналажење рјешења за конфликт кроз мирну транзицију", саопштио је Савјет НАТО.

Амбасадори су упозорили да недавни инциденти у турском ваздушном простору подигли тензије на "нови, још опаснији ниво" и затражили да се упади турских борбених авиона у Турску хитно зауставе.

Они су казали да су руски авиони типа Сухој протеклих дана у два наврата ушли у турски ваздушни простор, не обазирући се на јасна, правовремена и поновљена упозорења и да су тај простор напустили тек када су их пресрели турски ловци.

Савјет Сјеверноатлантског пакта је подсјетио Русију да је ваздушни простор Турске истовремено ваздушни простор НАТО и оцијенио да је такво понашање Москве "екстремно опасно и неодговорно".