latinica  ћирилица
05/10/2015 |  19:08 | Аутор: Vijesti

ЦГ: Протести и по градовима- Никшић, Будва и Даниловград

У Подгорици се пред зградом Скупштине Црне Горе већ осму ноћ организују протести Демократског фронта. Окупљенима се, као и претходних ноћи, обраћају говорници из више градова Црне Горе.
Протести по градовима у Црној Гори (фото:Светлана Мандић ) - Фото: vijesti.me
Протести по градовима у Црној Гори (фото:Светлана Мандић )Фото: vijesti.me

Лидери ДФ-а су 27. септембра саопштили захтјеве који су упућени предсједнику Владе Милу Ђукановићу, предсједнику Скупштине Ранку Кривокапићу и посланицима у црногорском парламенту. Демократски фронт и искрена опозиција неће учествовати у даљем раду локалног парламента у Мојковцу, Никшићу и Будви. То је поручено са протестне шетње у том граду.

Уз транспарент “Слобода тражи људе“, црногорску заставу, пиштаљке и повике “Мило лопове, “Хоћемо изборе“ више стотина опозиционара прошетало је у Никшићу од Трга Шака Петровића до зграде Општине гдје је Јанко Милатовић, предсједник никшићког ОО Нове, прочитао захтјеве.

“Тражимо да се на нивоу наше Општине успостави прелазна власт састављена од свих парламентарних субјеката како би се наредне године заједно са парламентарним изборима одржали локални ванредни избори“, прочитао је захтјеве док су окупљени протестанти скандирали “Оставке“ и “Напоље“.

Казао је да Демократска партија социјалиста кроз “злоупотребу средстава упорно крши процедуре и краде изборе у општини, тако да они који се представљају данас као власт имају проблематичан и сумњив легитимитет који треба преиспитати на поштеним изборма“.

Захтјеви ће, казао је Милатовић, бити предати општинској администрацији, а у четвртак је заказао ново окупљање у граду под Требјесом уз захвалност полицији на “асистенцији приликом протестне шетње“.

Са демонстрантима је био и Андрија Мандић, предсједник Нове српске демократије, а за вријеме шетње улице којим су пролазили опозиционари биле су затворене за саобраћај док је протест обезбјеђивала полиција.

Око 100 Даниловгрђана окупило се данас испред цркве Свете Текле, одакле су, наставили шетњу до зграде Општине, гдје су подржали захтјеве који су челници Демократског фронта саопштили 27. септембра у Подгорици.

Демократски фронт и искрена опозиција неће учествовати у даљем раду локалног парламента у Мојковцу. То је поручено са протестне шетње у том граду.

Како је казао предсједник ДШ Милоје Зејак свим опозиционим одборицима наредних дана биће упућен позив да напусти локални парламент, “како би заједнички делегитимисали власт која је успостављена на изборној крађи.“ Такође, захтијеваће се и успостављање прелазне власти у тој општини.