latinica  ћирилица
05/10/2015 |  19:01 | Аутор: Ројтерс

Производња нафте у Либији спала на четвртину некадашње

Либијска производња нафте је пала на 300.000 барела дневно, на мање од четвртине количине која је произвођена прије пада Моамера Гадафија 2011, углавном због несигурности и затварања нафтовода, изјавио је један високи либијски званичник, преноси Ројтерс.

Сјеверноафричка држава је захваћена сукобима двије супарничке владе и њихових оружаних снага - једне међународно признате владе и друге, како наводи британска агенција, самопроглашене управе која је преузела Триполи прошле године.
 Водећи државни званичник за нафту из међународно признате владе, Наџи Могхраб, изјавио је за локални телевизијски канал да је производња "црног злата" пала на 300.000 барела дневно због борби између разних наоружаних фракција и због затварања 50.000 километара нафтовода.
 Усљед раскола у власти, Либија сада има две супарничке државне нафтне компаније. Једна од њих је под контролом признате владе а друга под властима у Триполију, и често дају контрадикторне извештаје о томе ко која нафтна поља и имовину контролише.
 "Главни проблем који стоји иза ниске производње нафте је несигурност, и наравно присуство џихадиста у близини нафтних поља", рекао је Могхраб, алудирајући на екстремисте исламске државе који су заузели територију Либије у хаосу.
 Неколико нафтних поља је затворено мјесецима пошто су демонстранти блокирали цјевоводе.
 Прије грађанског рата 2011, када је свргнут Гадафи, Либија је производила око 1,6 милиона барела нафте дневно. Међутим, у посљедњих неколико година, њена производња је готово стално испод половине тог нивоа усљед борби или протеста због радних мјеста и плата локалних становника и радника.
 Међународно призната влада је водила кампању према нафтним компанијама да откажу уговоре потписане с Националном нафтном корпорацијом у Триполију, али су многи партнери опрезни с обзиром на то да је велики део инфраструктуре државне нафтне компаније и уговора остао у главном граду, наводи Ројтерс.