latinica  ћирилица
05/10/2015 |  18:39 | Аутор: РТРС

Припреме за Посебну сједницу НС РС о преносу надлежности (ВИДЕО)

Због спорних одлука донесених у Сарајеву у посљедњих годину дана, власт у Српској припрема се за Посебну сједницу Народне скупштине.
Народна скупштина Републике Српске (Screenshot) -
Народна скупштина Републике Српске (Screenshot)

 Опозиција тврди да сједница није потребна и да ће продубити српско-српске сукобе. СНСД - да странке у Сарајеву извршавају налоге Бакира Изетбеговића. 

 И док у Бањалуци критикују-у Сарајеву одлучјују. Учинак тзв. Савеза за промјене је под лупом законодвне власти. Српски представници у Сарајеву упорно понављају да нису издали Републику Српску. Уобичејено, лоптицу враћају на терен СНСД-а.

" Имамо тешку улогу, дупли посао. Републике Српску у Сарајеву бранимо од Бакира И., а у Републици Српској од Додика и његове неспособне власти", каже Мирослав Брчкало, члан Предсједништва Партије демократског прогреса.

А како је бране у Сарајеву најбоље потврђује списак пренесених надлежности који ће се наћи пред посланицима Републичког парламента. СНСД-ов Радован Вишковић каже да не желе ником да суде и пресуђују. Не желе од Народне скупштине да праве ни политичку арену. Опозицију у Српској, а власт у Сарајеву, позивају да демантује чињенице. 

„Та прича како је њима тепко у Сарајеву да воде борбу са Бакиром Изетбеговићем, а у Републици Српској с Милорадом Додиком није умјесно поредити. Друго, не видим ја причу да воде борбу с Бакиром, они напросто извршавају налоге Бакира Изетбеговића", каже Вишковић. 

 Радован Висковић

То их једино и држи у „сарејевским фотељама“, сматрају у Главном одбору СНСД-а. У тим фотељема сједе незналице, а примјер је Драган Мектић који себе назива министром БиХ, наводи СНСД у саопштењу.

„ Да је Мектић незналица показује и то да даје статус заштићеног свједока Гордану Милинићу који се стално појављује у медијима. Мектићевом свједоку је важно да хвали Тужилаштво БиХ, да ради часно и поштено, а све с циљем да пред најављени референдум у Српској Бошњачки политичари добију и наводну српску помоћ у одбрани антисрпског Тужилаштва и Суда БиХ“, наводи се у саопштењу СНСД-а.

Тзв. Савез за промјене не жели да разговара о проблемима које су лошим одлукама сами креирали у заједничким институцијама, каже аналитичар Гостимир Поповић. Умјесто тога отварају имагинарна питања. Поповић упозорава да грађани Српске могу да очекују још веће преваре.
„ Оно што се дешава и што ће се дешавати у наредно вријеме ће и даље ићи на штету Републике Српске. Они ће бити подржавани од својих ментора, у виду амбасада, међународних организација итд. Али покушаваће и радиће на томе да учине што већу штету у Републици Српској, рекао је аналитичар Поповић.

Због чега нема српских представника у разним комисијама? Због чега је Српска остала без милиона помоћи? Како је могуће да министар Драган Мектић изостави Србе приликом израде Нацрта споразума са Европолом? Нема српских представника ни у Радној групи за измјену Закона о заштити тајних података. Значи ли то да Српском може да се шета ко хоће и кад хоће, јер од потенцијалних терористичких опасности неће нас имати ко обавијестити?