latinica  ћирилица
05/10/2015 |  18:31 | Аутор: Агенције

Море избацило 85 лешева миграната на обале Либије

Тијела 85 миграната испливала су на обалу Либије, одакле велики број избјеглица бродовима креће на пут према Европи, саопштила је данас хуманитарна организација Црвени полумјесец.
Море избацило лешеве миграната на обале Либије (архива) - Фото: AFP
Море избацило лешеве миграната на обале Либије (архива)Фото: AFP

Волонтери су од уторка на плажама у близини либијске престонице пронашли на десетине тијела миграната у поодмаклој фази распадања, изјавио је портпарол Црвеног полумјесеца Мохамед ал-Мисрати, а пренијела је агенција Франс прес.

У близини Триполија пронађено је 75 тијела, а још 10 их је испливало у Сабрати, 70 километара западно од Триполија, навео је он.

Либијска обалска стража саопштила је да је спасила 212 миграната са два претрпана гумена чамца 60 километара источно од Триполија. Либија, чија је обала дугачка 1.770 километара, годинама је тачка из које се многобројни Африканци отискују ка Европи, махом према италијанском острву Лампедуза које је од Либије удаљено 300 км.

Само ове године, око 515.000 миграната прешло је Средоземно море, од којих је око 3.000 изгубило живот или се воде као нестали, показују подаци Високог комесаријата Уједињених нација за избеглице.