latinica  ћирилица
05/10/2015 |  18:29 | Аутор: РТРС

Влада РС тражи састанак УО Централне банке, формирање фонда кршење Устава (ВИДЕО)

Влада Републике Српске задужила је на данашњој сједници Министарство финансија да одржи састанак са члановима Управног одбора Централне банке БиХ како би провјерила наводе о пребацивању неколико стотина милиона марака девизних резерви агенцијама на бх. нивоу, што је за Владу Српске неприхватљиво.
Влада Републике Српске - Фото: РТРС
Влада Републике СрпскеФото: РТРС

Захтјев за пребацивање  средстава из девизних резерви упутио је Денис Звиздић, у оквиру свог приједлога о формирању Инвестиоционо Развојног фонда. 

 Након прошлоседмичне тајне сједнице УО, од српских представника у Централној банци, затражен је састанак и објашњење од чланова Управног одбора, како би се, како стоји у саопштењу заштитили интереси Републике Српске. Премијерка Жељка Цвијановић мишљења је да је формирање фонда против Устава и Закона, јер би се капитал обезбиједио из генералних резерви Централне банке, а који припада енитетима.

"Тражили смо да одређене ствари буду исправљене и док то не буде учињено, представници Владе РС неће учествовати у раду било ког тијела које ће Савјету министара или неком другом органу на нивоу БиХ дати могућност да одлучује о нечему за шта нису надлежни", рекла је предсједница Владе Српске Жељка Цвијановић.

премијерка Жељка Цвијановић

 Према закону, вишак девизних резерви, може се користити само за емитовање новца на тржиште, рекао је предсједник Републике Српске Милорад Додик и навео да оно што на тајним сједницама разматрају чланови Управног одбора, не може бити по закону.

"Ал ми смо, од, назови, наших представника навикли, да не знамо шта ћемо ујутру дочекати", каже предсједник Додик.

 Према приједлогу Дениса Звиздића, вишак резерви додијелио би се Агенцији за развој малих и средњих предузећа, а која би могла да прерасте у Министарство привреде БиХ. Чланови управног одбора банке, већ су расправљали о приједлогу и то је потврдио ПДП-ов члан Одбора, Триво Маринковић.

Међутим, у ПДП-у, чији је Маринковић члан, то негирају. Младен Иванић, негира да је Предсједништво тражило од Централне банке да ради по Звиздићевом приједлогу.

" Док сам је на функцији, никакве заједничке инситуције се неће кредитирати", каже Младен Иванић, члан Предсједништва БиХ из Републике Српске.

 Никола Шпирић, који је први упозорио на, по Републике Српску штетно формирање Инвестиционог фонда, каже да је нелогично због чега Иванић, иако можда не жели да учествује у преносу надлежности, ипак преговара о томе и даје лажну наду, политичкој струји из Сарајева коју предводи Изетбеговић.

"Зашто онда преговара и отвара то питање, јер кад се једном почне тешко је то зауставити, ако не буде он неко ће други", каже Шпирић.

 Са 500 милиона марака резерви Централне банке, може се располагати једино ако дође до промјене Закона о Централној банци. Ако дође до измјена, став Владе Српске је да сва добит банке, која се сада у омјеру 60 напрема 40 одсто распоређује у бх. буџет и генералне резерве, мора да се дијели ентитетима, у омјеру колико су ентитети уложили у оснивачки капитал банке. Република Српска власник је трећине.