latinica  ћирилица
05/10/2015 |  18:10 | Аутор: СРНА

Влада о законским рјешењима за оснивање судова и тужилаштава у РС

Влада Републике Српске утврдила је данас Нацрт закона о сузбијању корупције, организованог и најтежих облика привредног криминала, саопштено је из Бироа Владе за односе са јавношћу.
Бања Лука: Влада РС - сједница - Фото: СРНА
Бања Лука: Влада РС - сједницаФото: СРНА

Овим законом уређује се оснивање, организација, надлежност посебних организационих јединица тужилаштва, суда и других органа у Републици Српској, овлашћења овлашћених службених лица и уређују услови ради ефикасног откривања и кривичног гоњења и суђења учиниоцима кривичних дјела одређених овим законом.

Овај закон се доноси ради ефикасног сузбијања коруптивних кривичних дјела, организованог криминала, најтежих облика привредног криминала и других кривичних дјела одређених овим законом.

Влада је утврдила и Нацрт закона о оружју и муницији којим се уређује набављање, држање, ношење и одузимање оружја, битних дијелова оружја, муниције, издавање и одузимање исправа о оружју, промет и превоз оружја и муниције, поправљање и преправљање оружја, колекционарство, посредништво, као и цивилна стрелишта и вођење евиденција о оружју и муницији.

Разлози за доношење новог закона о оружју и муницији садржани су у потреби да се у текст закона уграде одредбе које се односе на легализацију оружја и амнестију од одговорности. Закон о амнестији за недопуштено држање минско-експлозивних средстава и оружја у Републици Српској био је у примјени до 31. децембра 2014. године.

Престанком примјене тог закона није престала потреба за легализацијом оружја и за даљим прикупљањем заосталих минско-експлозивних средстава, оружја и муниције јер је чињеница да се на подручју Републике Српске оружје и минско-експлозивна средства и даље налазе у нелегалном посједу грађана, а уградњом наведених одредаба, првенствено се настоји подићи безбједност лица и имовине на што виши ниво.

Влада је утврдила и Нацрт закона о стечају којим се уређују предстечајни и стечајни поступак, правне посљедице отварања и спровођења предстечајног и стечајног поступка, реорганизација стечајног дужника неспособног за плаћање на основу стечајног плана и међународни стечај. Доношење овог закона предвиђено је Економском политиком Владе Републике Српске и Програмом рада Владе Републике Српске за 2015. годину.

Разлози за доношење новог Закона о стечају произашли су из потребе рјешавања инсолвентности приведних субјеката у времену изразите економске кризе, као и других проблема који су се појавили у досадашњој примјени закона, наводи се у саопштењу.

Усвојена је и информацију о уложеним средствима Српске у Централну банку БиХ. Влада је задужила Министарство финансија да одржи састанак са члановима Управног одбора Централне банке БиХ ради благовременог упознавања и свеобухватног информисања о питањима из разматране информације. Циљ је, наводи се у саопштењу, очување законом утврђене улоге и несметаног остварења основних задатака Централне банке БиХ у финансијском сектору БиХ, те заштита интереса Републике Српске.

Влада је усвојила и информацију о захтјеву радника привредног друштва "Фамос - Фабрика мотора Сарајево" АД Источно Сарајево за остваривање права на новчану накнаду код Завода за запошљавање Српске. Из Бироа Владе је саопштено да се препоручује републичком Заводу за запошљавање да радницима тог предузећа којима је престао радни однос и који су пријављени у Заводу омогући остваривање права на новчану накнаду за незапослене, што је у складу са одлуком Владе од 29. јула.

Влада је усвојила информацију о реализацији посебног програма субвенционисања каматне стопе на стамбене кредите за младе и младе брачне парове за период од 1. јануара до 15. септембра ове године. За ове намјене у 2015. години обезбијеђено је 1.500.000 КМ. Укупан број додијељених субвенција од почетка реализације овог програма, од 2008. године, укључујући и посљедњи расписани конкурс, износи 2.617.

На овај програм, од 2008. године па до краја 2015. године, биће утрошено око 5.800.000 КМ.