latinica  ћирилица
05/10/2015 |  17:32 | Аутор: РТРС

Мркоњић Град- Фестивал шумских плодова

Планина Лисина, код Мркоњић Града, током цијеле године нуди мноштво шумских плодова који нису довољно искоришћени. У малом планинском селу Шибови одржан је фестивал шумских плодова, који осим дружења у природи за циљ има и промоцију туристичке понуде.
Мркоњић Град: Фестивал шумских плодова - Фото: РТРС
Мркоњић Град: Фестивал шумских плодоваФото: РТРС

Планина Лисина изузетно је богата шумским плодовима, љековитим биљкама и гљивама. Утврђено је да на овој планини расте око 1.500 различитих врста гљива, што овај локалитет сврстава у најбогатији гљиварски резерват у Европи. Руковођени тим богатством, Удружење грађана "Широки бријег" и ове године организавало је несвакидашњи фестивал.

 "Нам је главно да се на овај локалитет изведе становништво" , каже предсједник Удружења "Широко врело" Шибови, Слободан Ћоћкало.

Уз љубитеље природе из Мркоњић Града у походе Лисини дошли су и чланови Планинарског-еколошког друштва "Видик".

На овој планини има око стотињак љековитог биља.

 Фестивал шумских плодова

"Ја никада не купујем чајеве", каже чланица Планинарско-еколошког друштва "Видик" Бранка Ћоћкало.

Манифестација у Шибовима осим дружења у природи и сакупљања шумских плодова има за циљ обагаћивање туристичке понуде мркоњићке општине.

Предсједник Скупштине општине Мркоњић Град, Миленко Милекић је истакао да на тај начин настоје да обогате туристичку понуду и да су зато организовали и ове  дане гљива.

За учеснике фестивала организована су спортска такмичења у традиционалним народним спортовима. Тиме су прекратили вријеме до ручка гдје је главна посластица био војнички пасуљ и чорба од гљива.