latinica  ћирилица
05/10/2015 |  17:05 | Аутор: Агенције

Парламентарни избори у Хрватској 8. новембра

Грабар-Китаровић је расписала изборе за осми сазив Сабора од самосталности Хрватске послије консултација с предсједницима парламентарних странака.
Колинда Грабар Китаровић - Фото: dnevnik.hr
Колинда Грабар КитаровићФото: dnevnik.hr

Парламентарни избори у Хрватској биће одржани у недјељу, 8. новембра, објавила је данас предсједница државе Колинда Грабар-Китаровић.

У посланици коју је објавила поводом расписивања избора, предсједница је позвала грађане, посебно оне најмлађе, да изађу на биралишта, а учеснике изборног процеса на "политички коректна сучељавања".

"Позивам све који ће се такмичити за гласове бирача да свечаност демократије не претворе у карневал демократије. Хрватска је уморна од беспотребних сукоба и јалових расправа", навела је Грабар-Китаровић и оцијенила да је вријеме да се "остави на миру пепео прошлости".

Предсједница је расписала изборе за осми сазив Сабора од самосталности Хрватске послије консултација с предсједницима парламентарних странака.

Сабор Хрватске формално је распуштен прошлог понедјељка, а избори морају да буду одржани најкасније 60 дана од распуштања парламента, односно до краја новембра.

По објави датума, креће законски рок од двије седмице за предају листа, два су дана предвиђена за евентуалне жалбе, а затим почиње и званична кампања.

Хрватска је подијељена на 10 изборних јединица у којима се бира по 14 посланика, а три посланика бира дијаспора у посебној 11. изборној јединици. Припадници националних мањина бирају укупно осам посланика, од којих најмање три мјеста припадају српској националној мањини. Мањине могу да гласају или у 12. изборној јединици или по мјесту пребивалишта у некој од 10 преосталих јединица за опште листе.

Најновије истраживање јавног мњења ЦРО Демоскоп показује да се лијева коалиција коју води владајућа Социјалдемократска партија приближила на само један одсто коалицији коју предводи опозициона Хрватска демократска заједница. Прије пола године разлика између коалиције лијевог центра и десне коалиције била је већа од шест одсто.

На посљедњим изборима 4. децембра 2011. године убједљиво је побиједила коалиција лијевог центра, коју су уз СДП чинили још Хрватска народна странка, Истарски демократски сабор и Хрватска станка пензионера. На тим изборима, послије осам година власти, поражена је десна Хрватска демократска заједница, уздрмана бројним корупцијски аферама везаним уз страначки врх и бившег лидера Иве Санадера.