latinica  ћирилица
05/10/2015 |  16:58 | Аутор: РТРС

Обиљежавање Недјеље дјетета у Српској (ВИДЕО)

У Републици Српској обиљежава се недјеља дјетета. То је прилика да се кроз додатне активности свих институција и служби укаже на важност препознавања потреба сваког дјетета.Тиме и адекватно реаговање у свим ситуацијама у којима се дјеца нађу на свом путу одрастања.
Недјеља дјетета - Гаврановић предао кључеве града - Фото: РТРС
Недјеља дјетета - Гаврановић предао кључеве градаФото: РТРС

Бројним манифестацијама широм Српске указано је и на права дјеце, а потписан је и Протокол о сарадњи у области унапређења раног раста и развоја дјеце у Републици Српској. 

У оквиру обиљежавања Дјечје недјеље,градоначелник Бањалуке Слободан Гаврановић предао је кључеве градске управе најмлађим суграђанима који ће градом симболично управљати током ове недјеље. Малишани су упознати са својим правима и нагласили су да би старији требало да их поштују.

Дијете има право на мишљење,живот, школовање, појаснио је права дјетета Владимир Миличевић из ОШ" Петар Петровић Његош" из Бањалуке.

Градоначелник Бањалуке Слободан  Гаврановић је рекао да сваке године на седам дана  препусштају кључеве града на управљање дјеци.

Недјеља дјетета  (Фото: РТРС)

Министарство просвјете и културе, министарство здравља и социјалне заштите и министарство породице, омладине и спорта, а уз подршку УНИЦЕФ-а, потписаним протоколом о сарадњи у области унапређења раног раста и развоја дјеце, заједнички ће оформити тим који ће дјеловати у правцу што бољег развоја најмлађих у Српској.

 Министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић је рекао да ће тиме направити план који ће бити проводљив.

А Поводом Свјетског дана поште и "Недјеље дјетета", Поште Српске организовале су дружење са ученицима Основне школе "Иван Горан Ковачић" из Бањалуке гдје су малишани учили како треба послати писмо и разгледницу и како оне стижу у њихове домове.

 Основне потребе дјетета су образовање, здравствена заштита, љубав и пажња, игра и слободно вријеме, а њиховим поштовањем "срећна дјеца ће бити срећни људи", што је и слоган овогодишње Недјеље дјетета.