latinica  ћирилица
05/10/2015 |  16:05 | Аутор: РТРС

Вучић: Балкан транзит или крајње одредиште миграната - сарадња рјешење (ВИДЕО)

Нема заједничког европског става, ни одговора на питање које ће земље бити крајњи циљ миграната, и да ли ће земље Балкана бити транзитне или ће постати њихово крајње одредиште, рекао је премијер Србије Александар Вучић, отварајући у Београду конференцију о избјегличкој кризи.
Вучић на регионалнoj конференцији о избјегличкој кризи (фото: Танјуг/Screenshot) -
Вучић на регионалнoj конференцији о избјегличкој кризи (фото: Танјуг/Screenshot)

Будућност је у сарадњи и размјени инофорамција, а не у жичаним оградама. Нисам срећан када видим да је свака изборна кампања добар повод да се национализам искористи као адут за глас више, што је политика прошлости, рекао је Вучић.
Премијер Србије Александар Вучић је навео да је неизоставно да се морају  ријешити сва отворена билатерарна питања са сусједима како би произвели одрживу стабилност на Балкану.

"Без потребе, бар не на велико, пристуство екстерног медијатора", каже Вучић. 

Премијер Србије је подсјетио да су од почетка године кроз Србију прошла 172.402 мигратна, што је 7,4 одсто више него прошле године.
"Ово није догађај који ће брзо проћи. У њему учествујемо сви, радећи припреме за које смо се опредјелили људски подносећи оно што можемо да помогнемо", каже Саша Јанковић, омбудсмен Србије.

Шеф делегације ЕУ у Србије Мајкл Давенпорт сматра да избјегличка криза није само европска, иако је ЕУ до сада сносила највећи терет. Ријеч је о потпуном уништењу једног народа и његовог културног насљеђа, зашто треба ангажовање шире друштвене заједнице, каже Давенпорт.
"Рјешења се морају тражити у региону уз глобално међународно ангажовање САД или Русије"истакао је Давенпорт.

За сада је Србија транзитна земља и не осјећа толико терет приливом миграната, али ако Хрвати затворе границу, а долази зима, Србија ће се наћи у проблему. 

"Ми ћемо имати озбиљан проблем , Јер ће много људи остати овдје дуже времена, потрошиће новац и онда ће отићи на буџет", рекао је Радош Ђуровић из  Центра за помоћ тражиоцима азила.

Затвори ли Хрватска границе, процјењује се да ће мигранти бити присиљени да потраже нове руте до земаља ЕУ, највјероватније преко Босне и Херцеговине до Хрватске, или преко Румуније.